Elin Lindbladh, Lina Brunzell, Ida Höijer, Helen Spåre och Elvira Sandwall Lundin visar oss nyinkommen höstfärgring för både inom- och utomhusbruk.

Medelhavsväxter sprider sig i Karlskoga

– Det har gått jättebra. Försäljningen har ökat ordentligt.
Det säger Elvira Sandwall Lundin på Bergslagscenter i Karlskoga som är nöjd med sommarens försäljning trots virus och diskussioner om munskydd. Något som har dragit till sig stor uppmärksamhet och som gått oförskämt bra, som Elvira säger, är satsningen på medelhavsväxter.

Stora satsningar har gjorts sedan ägarbytet för ca 3 år sedan. En lyckad satsning är den nya heminredningsavdelningen som fyllts med allt från gardiner och kläder till krukor, ljusstakar och en massa annat som hör till hemmet. Avdelningen med kläder startades för ett år sedan och under tiden har sortimentet breddats och blivit ett viktigt komplement till den övriga verksamheten.
Under den rådande pandemin har många företag fått det svårt med sämre försäljning och färre kunder. För Bergslagscenter har det blivit tvärtom och det kan till stor del bero på att folk stannat hemma och pysslat om hemmet och trädgården istället för att åka ut och resa.
– För oss har sommaren varit jättebra och det är det bästa året sedan vi tog över. Kollegorna jag pratat med på andra håll säger samma sak. En som jag pratat med som drivit sitt företag i tjugo år berättade att han haft det bästa året någonsin, säger Elvira.

Det är inte bara buskar och växter som gått bra under sommaren.
– Vi har till exempel tagit in en kollektion med linnekläder som sålt riktigt bra, säger Elvira.
Det är kläder från Reunion Peace and Love i Skåne varifrån också heminredning från Majas Cottage kommer. Familjeföretaget är mest känt för sin keramik, ljuslyktor och doftljus.
Under våren provade Elvira på att köpa en hel lastbil med medelhavsväxter från Spanien.
– Det gick oförskämt bra och växterna fick en strykande åtgång, berättar Elvira.
Efter att ha sålt slut beställde hon ytterligare en lastbil fylld med allt från apelsin- och citronträd till trehundraåriga olivträd och bananträd. Något som också dragit till sig stort intresse är olika former av palmer och runt om i Karlskoga och samhällena runt omkring vajar nu exotiska medelhavspalmer på uteplatser och i trädgårdarna.
Vissa av dessa växter trivs inte värst bra i vårt vinterklimat och de behöver då plockas in och stå lite svalt men ljust. Nu är det inte alla som har det förvaringsutrymmet och Elvira beslöts sig därför att öppna ett växthotell för medelhavsväxter. Här kan alla växter som behöver lite bättre vinterklimat och få omsorg under den kalla årstiden hyra in sig tills våren kommer med lite varmare temperaturer.
– Den här satsningen verkar vara mycket uppskattad och vi har fått jättemånga förbokningar, säger Elvira.

Elvira Sandwall Lundin visar upp den nya caféhörnan som omges av medelhavsväxter och grönska av alla slag. Här kan besökarna smaka av hembakta bakverk.


Även företagets café har blivit en samlingsplats och många som kommer hit går runt och tittar på alla växter eller tittar in i heminredningsavdelningen och vilar sedan benen och tar en kopp kaffe och smakar av caféets hembakta bakverk till exempel en lakritsboll som blivit mycket uppskattad bland besökarna.
Bergslagscenter laddar nu för höstsäsongen med allt som behövs för trädgården, från olika tillbehör till täckmaterial och trädgårdsredskap.
– Vi har också en egen trädgårdsmästare och är det någon som behöver råd om växter eller hur trädgården ska tas omhand inför vintern är det bara att komma in så hjälper vi till, avslutar Elvira.

Text: Björn Hallin
Foto: Janice Datoo