Vy över Storlungen nedanför Bjurbäckens slussar. Foto Michael Jonasson.

Full fart vid Bjurbäckens slussar

I sommar är det Lars-Erik Wall med familj som driver Slusscaféet vid Bjurbäcken.
– Det här blir en familjesatsning, säger Lars-Erik, som slog upp portarna redan i mitten av maj.

Med sommarvärmen kom också kunderna i strida strömmar.
– Det har varit hektiskt, men fantastiskt roligt. Det är ju det här jag älskar, säger Lars-Erik.


Familjen har bland annat drivit café vid Mustadfors under tre år och i bagaget finns en rad olika satsningar i Sverige och även utomlands. Kontaktnätet är stort liksom entusiasmen inför årets gemensamma projekt.
– Vi känner oss väldigt välkomna. Folk älskar våra extra stora bullar, baguetterna och räkmackorna, säger han.
Familjen önskar nya och gamla gäster välkomna till Bjurbäcken som man beskriver som en oas där besökarna inte bara kan fika. Här finns vandringsleder, möjlighet att hyra kanot eller roddbåt och naturligtvis tillfälle att titta på när båtfolket slussar.
– På området finns också grillplatser och chans att ta ett dopp från bryggan. Vi har redan märkt att väldigt många vandrar Järnsjöleden eller Rövarleden härifrån, säger han.
På sikt vill Lars-Erik jobba för att området ska utvecklas. Redan i sommar har Filipstads Bergslags kanalförening utökat antalet husbilsplatser och även byggt en ny avloppsanläggning. På sikt skulle Lars-Erik gärna se ett par husbåtar där man kan hyra in sig eller gäst-
stugor, ”glamping” eller något liknande.
– Det vore roligt att kunna erbjuda övernattning i området också, men den här första sommaren får vi satsa på att få igång caféverksamheten, säger han.

Text & foto: Eva Wiklund