Pelargoner i topp hos Klockargården

Klockargårdens handelsträdgård i Visnum strax söder om Kristinehamn är sedan länge specialiserad på utplanteringsväxter för våren. Nu är det högtryck bland pelargoner, perenner och fröer.

– Vi har 3000 kvadrat odling, och vi säljer vår produktion här och inte genom andra återförsäljare, berättar Sivert Andersson som startade handelsträdgården från noll för 45 år sedan och sedan dess successivt utökat verksamheten.
Att man säljer sin produktion på plats innebär att växterna varken transporteras eller behöver stå på något lager utan kan gå direkt från odling till konsument, vilket innebär högre kvalitet och att kunderna får fräscha plantor med stor chans att bli riktigt fina. Det allra mesta i butiken är egen produktion, och den största artikeln är pelargoner. Sivert lyfter fram pelargonerna som något av en specialitet och berättar att de odlar 20 000 pelargoner av olika sorter.

Då och då avbryts vårt samtal av kunder som vill ställa en fråga eller undrar om det är möjligt att ta hem någon särskild blomma som inte finns inne just nu. Förfrågningarna besvaras fort, glatt och allt som oftast jakande.
– Vi försöker ta hem det kunderna efterfrågar, säger Sivert. Han berättar att de har en del kunder som åker långt men att de flesta finns inom en femmilsradie. Kristinehamn, Karlskoga, Degerfors, samt en hel del sommarstugegäster som under resten av året finns utspridda här och där över landet.

Utöver pelargoner framhåller Sivert att en annan specialitet är stick-lingsförökade sommardahlior, vilket jämfört med traditionell frösådd har fördelen att plantorna för respektive sort får en mer enhetlig färg och växtsätt. Det är något Sivert menar att de lyckats riktigt bra med och ser att dessa och de likaledes sticklingsförökade hänglobeliorna är något som ökar och som folk tycker om.

Han berättar att även mixade amplar och perenner är populärt, och framförallt allt som går att äta.
– Så mycket frön och sättlök som vi sålt i år har vi aldrig sålt förut, påpekar han och menar att det är stort drag efter allt som är ätligt. Såväl bär och frukt som grönsaker. Det ätbara och att odla hemma är årets trend.

Text & foto: Nicklas Remmegård