Peter vid diagnos-verktyg.

Peter Piscator brinner för problemlösning

Det var på 90-talet som Peter Piscator startade bilverkstad i Storfors.
Från att ha varit ensamföretagare sysselsätter han idag ytterligare tre personer.
– Vi har skaffat fler ben att stå på för att inte vara så sårbara, säger Peter, som investerat i en gasolanläggning, ett butikssortiment och uthyrning av släpkärror.

Just i dagsläget, när coronapandemin lamslår stora delar av världen, har man fått vara extra kreativa.
– Vi hämtar kundernas bilar hemma om de vill, och levererar efter att vi gjort service, reparationer eller kanske tvättat bilen in- och utvändigt. Den servicen har vi haft en hel del efterfrågan på, säger han.

I en separat containerbarack finns tankstationen för gasol dit många husbilsägare hittar. Här tankar man gasol på lösvikt och Peter menar att läget är idealiskt.
– Eftersom vi ligger längs riksväg 26 hittar många förbipasserande in till oss, säger han och berättar också att just reparationer av husbilar är ett växande segment.
– Vi har ju rejäl höjd i våra lokaler och dessutom lyftanordningar som klarar 7,5 ton vilket allt fler börjar upptäcka, säger han.

Inne i butiken finns ett stort sortiment av gasolkaminer och gasolgrillar med en uppsjö tillbehör. När OK-macken i Storfors la ner sin butik för några år sedan valde han också att satsa på ett ”mack-sortiment”.
– Det finns ju ett behov av att kunna köpa torkarblad, olja, tvåtaktsbensin eller tvättprodukter någonstans, där ser vi en bra efterfrågan. Ju mer jag har hemma, desto mer säljer jag, säger han.

Själva grundverksamheten är ändå bilverkstaden. Många har upptäckt att man kan få sin service här istället för att behöva åka till en märkesverkstad.
– Efter avregleringen är det ingen skillnad på oss fristående verkstäder. Vi går in i de digitala serviceböckerna precis som märkesverkstäderna, säger Peter, som också jobbar en hel del med att ”släcka tvåor” efter besiktningen.
– Det händer också att vi hjälper äldre kunder med att ta deras bil till besiktningen, berättar han.

I verkstaden finns också en tvätthall och för 595 kronor får man bilen skinande ren både på utsidan och insidan.
– Vi har en hel del kunder som får sina bilar tvättade här. Det finns ju ett behov eftersom tillgång till tvätthall i samhället är begränsad, säger han.

Just nu under våren börjar också högsäsongen för renovering och rengöring av aircondition-anläggningar. Peter menar att rengöring är något som behöver göras en gång per år för att anläggningen inte ska bli en bakteriehärd.
– Det är inte särskilt kostsamt och vi gör det snabbt. Som bilägare är detta något man bör hålla koll på, säger han.

Ute på gårdsplanen står en av tre släpkärror som finns till uthyrning. Vanligtvis finns kärra med gallergrindar, kåpa eller kärra utan grindar att hyra.
– Det är också ett behov som vi sett här i samhället, säger Peter Piscator, som ständigt är öppen för förnyelse och utveckling.
– Vi kan inte fortsätta i samma hjulspår år efter år. Vi lyssnar mycket på våra kunder och försöker att erbjuda den service som efterfrågas. Problemlösning och ny teknik är något jag gillar, säger han.

Text & foto: Lars Larsson