Full fart på Ovolin Färgfabrik. Ökad miljömedvetenhet bidrar till en stark tillströmning av kunder.

Stigande intresse för miljövänlig färg

Knappt ett år efter att ha klivit in som ägare för Ovolin Färgfabrik & Byggnadsvård ser Maths Anhammer fram emot den stundande högsäsongen för företaget som specialiserat sig på att tillverka och sälja miljövänlig färg enligt traditionella metoder.

– Vi har sett ett ökat intresse under lång tid, säger han och tillägger att de nyligen utökat personalstyrkan för att kunna möta det stigande intresset.
Att intresset för Ovolins produkter ökar tror Maths, som äger företaget ihop med Carin Moberg, hänger ihop med en ökad miljömedvetenhet hos såväl privatpersoner som företagskunder.
– Vi vill sprida användningen av miljövänlig färg vid både nybyggnation och renoveringar, och tycker det är fantastiskt roligt och stimulerande att intresset ökar både för färg och byggnadsvård.

Utöver miljöaspekten lyfter Maths också fram den speciella lystern hos ytor målade med naturliga pigment som en av de främsta fördelarna med den äggoljetempera och linoljefärg som Ovolin gjort sig kända för.
– Vad vi vet är vi de enda som gör färdigblandad äggoljetempera, säger han och tillägger att de också är ett av få företag som bryter linoljefärg på traditionellt vis.
Utöver butiken i Karlslund säljer man mycket på internet. Maths berättar att Ovolin skickar beställningar över hela Sverige, och även en del utomlands. Nyligen lanserades en ny hemsida som utöver webbshop också innehåller tips och råd kring såväl material och färgval som byggnadsvård och renovering. Ofta får man frågor om traditionella tekniker och material för att underhålla och renovera äldre byggnader.
Sommaren är högsäsong för målning och renovering men även för utflykter, och Ovolin är ett populärt utflyktsmål där det i natursköna omgivningar ligger alldeles intill Svartån i Karlslundsområdet i Örebro. Maths lyfter, förutom butiken, fram deras utställning om traditionellt snickeri och måleri från Närke som väl värd ett besök för den intresserade.

Text: Nicklas Remmegård.
Foto: Ovolin