Bengt Schön har nu fått till ett galleri i en av byggnaderna på gården utanför Karlskoga.

Gråvirke blir konst

Efter ”diversearbete” i 50 år, som kommunal tjänsteman, lärare och egenföretagare, där karlskogaborna kanske minns Bengt Schön bäst som grundare av äventyrshuset Boda Borg, har han nu hittat en ny nisch. Entreprenören och idésprutaren kör vidare!

– Vi har en fjällstuga i Härjedalen och runt den finns många nerrasade byggnader, som bjuder på mängder av gammalt virke, så kallat gråvirke. Därifrån kom inspirationen till det här skapandet, berättar Bengt Schön i Karlskoga.

Bengt använder det gamla virket, som utsatts för väder och vind i århundraden och kopierar sedan bilder från hällristningarna i Nämforsen i Ångermanland och från Tanumshede i Bohuslän på gråvirket.
– Här knyts historia från de senaste århundrandena ihop med kultur från 3-4000 år tillbaka. Nästan inga andra fornminnen är så spännande och fantasieggande som hällristningar och
hällmålningar. De ligger inte dolt, vi kan se bilderna, beundra dem och förundras över dem. Vad betyder de? Bilderna är stumma.
Vi kommer aldrig helt och hållet att förstå hällristningarnas symbolspråk eller få veta vad de betyder.
Bengt Schön håller till på landsbygden utanför Karlskoga och har nu fått till ett galleri i en av byggnaderna på gården.
– Hit är alla välkomna att kika på alstren, men hör av er i förväg, avslutar Bengt Schön, som försöker synas bland annat på Konst Runt Möckeln och via hemsidan www.schon.nu

Text: Anders Björklund
Foto: Bengt Schön