Plåtis – husbil i behändigt format

Plåtisar, en kompakt version av husbil byggd i en befintlig van eller minibuss, är på stark frammarsch. Nordic Husbilar i Kristinehamn bygger inte bara husbilar för året runt bruk, utan nu bygger de också plåtisar utifrån det tyska konceptet Reimo, och företaget tror på en fortsatt stark utveckling inom området.

En plåtis, eller rent formellt campingbuss, är enkelt uttryckt en enklare variant av husbil. I grund och botten handlar det om befintliga minibussar och vans som förses med inredning. 

Till skillnad från en vanlig husbil är de mindre och lättare vilket har fördelen att de utan problem kan köras även i trång stadstrafik och kan parkeras i en vanlig parkeringsruta. Därtill räcker vanligt B-körkort för att köra en plåtis.

Nordic Husbilar i Kristinehamn har nyligen inlett ett samarbete med den tyska tillverkaren Reimo, som är marknadsledande inom konvertering av befintliga fordon till husbilar. Reimokonceptet innebär att din skåpbil eller van förvandlas till en praktisk campingbil utifrån dina behov.

Det kan handla om ett uppfällbart tak för att få ståhöjd, säten som går att bädda ut till sängar eller rentav ett kök. Stefan Tanskanen, försäljningschef på Nordic Husbilar, berättar att de till och med fått uppdrag där hantverkare önskat få ett kök installerat i sin lilla Caddy. Inredningen går att anpassa helt utifrån syfte, behov och önskemål. Där vissa inte har behov av mer än en säng och campingbox vill andra ha fullutrustade bilar med såväl kök och rinnande vatten som toalett.

Reimo har det mesta som behövs i sitt sortiment, men i vissa fall krävs speciallösningar. Då är det behändigt att Nordic har en fullt utrustad husbilsfabrik där konstruktionen kan korrigeras under resans gång.

Just att kunna skräddarsy efter kunders behov är något som Nordic Husbilar är specialister på. De har snart i trettio år anpassat sina husbilar efter kunders behov och verksamheten med att bygga specialfordon åt företag och myndigheter växer i stadig takt.

– Plåtisar är perfekt för friluftsliv, säger Stefan, och nämner allt från jägare till surfare. Han spår att intresset för skåpbilar kommer öka och tillägger att det är ett område Nordic tror mycket på. Flexibiliteten är något han lyfter fram, både genom möjligheten att anpassa inredningen efter behov och att den färdiga bilen kan parkeras för övernattning i princip var som helst. 

Text: Nicklas Remmegård