Mer än femtio år gamla Bergsmanshuset snart som nytt

Under hösten i år beräknas lägenheterna i etapp 2 i Bergsmanshuset i Karlskoga vara klara för inflyttning. Då har hela fastigheten som ägs av Karlskogahem genomgått en omfattande renovering både in- och utvändigt.

På insidan har lägenheterna genomgått en omfattande renovering med bland annat nya kök och badrum.
Köken har fått nya skåpstommar och nya köksluckor, ny kyl och frys, ny hällspis och fläkt och köken har även utrustats med diskmaskin. Väggar och tak är nymålade och golvet har fått en ny plastmatta.
Badrummen har fått kaklade väggar och golvet en ny plastmatta. Ny är även wc-stolen och tvättställsblandaren. Badrummen är också större än tidigare då de tillgänglighetsanpassats.
Det har gjorts genom att en vägg har flyttats och badrummen uppfyller därmed de byggnormer som gäller idag.

Jan Eriksson.

Lägenheternas hall har fått klinker innanför lägenhetsdörren. Golven i övriga delen av hallen och i sovrummen och vardagsrummet har fått nytt parkettgolv och i alla utrymmen är väggarna och taken nymålade och uppfräschade. Alla dörrar har bytts ut och och fått nya dörrtrycken.
Samtliga balkonger är inglasade och de flesta har utsikt över centrum.
– En tung bit i renoveringen som inte syns utåt men som är viktig är att vatten- och avloppsstammarna i fastigheten bytts ut. De befintliga hissarna har också ersatts med nya säger Jan Eriksson, fastighetschef på Karlskogahem.

Även utvändigt har fastigheten rustats upp. Husfasaden är ny och yttertaket har byggts om. Tidigare var taket platt med en lutning inåt vilket betydde att regnvattnet rann in mot centrum av taket, en byggkonstruktion som var vanlig tidigare men som har sina brister om det skulle uppstå en vattenläcka. Nu är taket valmat med vattenavrinningen mot kanterna där det samlas upp i vanliga takrännor. Det nya taket medför också att utrymmet på vinden blivit större och där har ett nytt ventilationssystem installerats vilket innebär att alla lägenheter får ett till- och frånluftssystem med värmeåtervinning. Vinden har också tilläggsisolerats vilket också ger energibesparingar.
På gården har huset fått en nybyggd tvättstuga med modern utrustning som även har elektronisk bokning.

Etapp två av Karlskogahems ombyggnad omfattar nitton lägenheter och lika många lägenheter ingick i den första etappen som var klar i september förra året. Ombyggnaden kostar 90 miljoner kronor och innebär också en höjning av hyresnivån med 30-40 procent per kvadratmeter och år.

Text: Björn Hallin