En tisdagskväll i början av september lämnade alla konstnärer och gästutställare in sina verk till samlingsutställningen i Konsthallen.

14:e konstrundan räknar med tusentals besök

18 platser och 43 utställare. Det bjuder årets konstrunda i Karlskoga och Degerfors på. Sista helgen i september är det dags för Konst Runt Möckeln för 14:e året i rad.
– Det är väldigt roligt att vi är så många som gör detta tillsammans, säger Pia Lundström, som är pressansvarig.

Pia deltar själv som utställare för allra första gången, men hon har tidigare varit en flitig besökare.
– Jag har cyklat runt till olika konstnärer och det har verkligen varit jättetrevligt och inspirerande, säger hon.
Runt 7000 besök brukar konstrundan samla, och det finns en stor variation i utbudet när konstnärer och hantverkare öppnar sina ateljéer eller slår sig ihop och ställer ut i olika lokaler.
– Vi har många som målar i akvarell, olja och akryl men vi har också någon som skapar i trä och några som ställer ut bruksföremål i keramik. Det finns också vävda alster, säger Pia, som själv skapar genom att sy återbrukade tyger.

Pia Lundström syr i återbrukade tyger från 50-, 60-
och 70-talen och tar emot kunder i sin ateljé.

– Jag syr i tyger från 50-, 60- och 70-talet. Det kan vara dyra designtyger med härliga mönster, men det kan också vara påslakan från 70-talet i bra kvalitet, säger hon.
I hennes ateljé kan man välja mellan en mängd olika tyger och allra roligast är samspelet med kunden, menar hon.
– Det kan verka ensamt att jobba i sin ateljé, men jag har träffat så många trevliga människor och fått nya vänner. Det finns ett stort intresse för återbruk och det finns ett nätverk av människor som gillar att sy, säger Pia, som är lite nervös inför premiären.
– Man utsätter sig ju för en bedömning när man sticker ut hakan och ställer ut, men det känns bra att inte vara ensam utställare, säger hon.

Anette Haglund är en av de 43 utställarna och hon har varit med från första början som utställare. Mestadels målar hon akvarell.
– Jag gick på bildterapi i början av 90-talet där det gällde att måla av sig känslor. Det har jag fortsatt med, skrattar Anette, som målar allra bäst när hon är lite ilsken och irriterad.
– Jag är nattmänniska, så nattetid flödar inspirationen allra bäst, säger Anette, som helst målar abstrakta motiv där betraktaren får tänka en hel del själv. Ibland utgår hon från ett löv eller en blomma som hon plockar i naturen.

Anette Haglund målar mest akvarell, allra bäst målar hon med lite ilska i blodet.

I år ställer hon ut i lokalen Veboa på Kulturcentrum i Degerfors tillsammans med Annica Hägglund.
– Det ska bli väldigt roligt. Många besökare återkommer år från år, men det brukar alltid dyka upp några nya också, säger hon.
Och i det digra programmet borde det finnas något som tilltalar alla smaker. Besökarna kan se allt från skulpturer i raku och träsnitt på gammalt gråträ till vävda disktrasor, egendesignade silversmycken, nåltovning och vaxmåleri.
Dessutom mängder av måleri i olika former.
– Det mesta brukar vara till salu, säger Anette.

Yvonne Lindbom är föreningens nya ordförande.
Här tillsammans med föreningens ungdomsstipendiat 2019, Elias Randén.

Redan i mitten av september invigdes dessutom en samlingsutställning på Konsthallen i Karlskoga där alla medverkande utställare har fått bidra med tre olika verk på temat ”selfie”. Utställningen är öppen alla dagar utom måndagar fram till söndag 29 september.
– Man hade verkligen tolkat temat på olika sätt, det var spännande, säger Pia Lundström, som fanns på plats under kvällen.

Själva konstrundan pågår fredag 27/9 till söndag 29/9 med öppet klockan 11.00-17.00 alla dagar.

Program och karta kan hämtas på Konsthallen och på turistbyrån i Karlskoga. Det finns också på:

www.konstruntmöckeln.se

Text & foto: Lars Larsson