Tobias Löwegren styr på säker hand kranen som klarar att lyfta 40 meter.

Tobbes kran & specialtransport växer

När Tobias Löwegren bestämde sig för att starta eget för nio år sedan köpte han kranbilen han körde på sin pappas firma.
Idag driver han en växande firma med nio anställda och lika många kran- och lastbilar.

– Jag har aldrig ångrat att jag vågade ta steget. Friheten och den drivkraft man får när man jobbar åt sig själv är fantastisk, säger han.

Tobbes Kran & Specialtransport AB jobbar med både små och stora uppdrag. Det kan handla om allt att lyfta toaletthus till att transportera gastank-ar långt upp till Norrland. Tobias anställda är vana att jobba flexibelt för i den här branschen är dagarna sällan likadana.
– Vi har jobb över hela Sverige och även i Norge, så det blir en del övernattningar ibland, säger Tobias, och betonar att han byggt upp firman med fokus på punktlighet och säkerhet.
– Nöjda kunder är A och O. Det handla om att skapa förtroende och att utföra tjänsterna på det sätt som vi har kommit överens om, säger han.
När det gäller bilar har han just köpt in den nionde och anställt en ny chaufför, men det är inte helt lätt att hitta personal.
– Det är ett ansvarsfullt jobb och det krävs att man är lugn och eftertänksam ibland. Det kan handla om stora tyngder och stora värden. Hittills har jag haft stor tur med att hitta bra folk, säger Tobias, som helst låter sina anställda jobba under frihet med ansvar. Det har visat sig vara en bra modell som alla trivs med.
Lång erfarenhet är inte något som han kräver av en nyanställd, tvärt om så har han utbildat ett par chaufförer som kom direkt från gymnasiet.
– Det var ingen nackdel utan har fungerat riktigt bra. De har färsk kunskap i bagaget och får lära sig från start vad som krävs just hos oss, säger han.
Av firmans nio bilar är fem stycken kranbilar. De övriga kör enbart transporter. Senaste kranen klarar att lyfta 40 meter.

Företaget jobbar till stor del åt andra byggföretag, både med transporter och lyft av olika slag. Som när man lyfte solpaneler på plats åt IOS exempelvis. Men uthyrning av containrar och mindre jobb åt privatpersoner är också en del av utbudet.
– Takskottning, båttransporter och att lyfta en friggebod på plats är exempel på uppdrag som vi gör år privatpersoner, säger Tobias.
Just nu hyr företaget lokaler, men i takt med att firman växt har Tobias också börjat se sig om efter egna lokaler.
– Det känns som ett naturligt steg, säger han.

Text & foto: Lars Larsson