Marknader med både lokal mat och karuseller

För åttonde året arrangeras matfesten Smaka på Värmland på Gustavsvik i Kristinehamn. Dagarna 28 och 29 september är vikt för alla som vill uppleva lokala smakupplevelser.

För fjärde året ska årets matentreprenör utses. Förra året blev det Thorills Restaurang. Ulrika Brydling kommer att berätta om lokal och ekologisk mat. Hon är en av de två systrarna och stjärnkockarna Brydling som i över 20 år arbetat för hållbar mat. Ulrika kommer att berätta från scenen om varför hon som kock intresserat sig för naturlig mat med terroirkänsla, mat som är producerad på ett hållbart och rättvist sätt. Hon ska även laga pannkakor på ekologiska råvaror från Värmland. Känd är också Alexandra Zazzi som bland annat tog hem segern i Expedition Robinson ett år. Hon har lagat mat sedan tonåren och är influerad av det italienska köket. Hon ska både laga och prata om mat från scenen.
Årets Gröna Mästerkock har gjort succé och förra året korades även för första gången årets Gröna Minikock”.
Två finalister i vardera tävlingen får tillaga sina vegetariska rätter live på scen och en jury utser 2019 års Gröna mästerkock och Minikock. Under lördagen blir det en värmländsk kväll med helstekt gris som serveras med en buffé med goda tillbehör. Flera värmländska bryggerier finns också på plats.
Men om Smaka på Värmland har ganska få år på nacken finns det marknader runt om i östra Värmland som är betydligt äldre och har rika anor. Bland dom finns marknaden i Fjugesta som har funnits sedan 1863 och samlar tusentals besökare. Marknaden anses som en av Sveriges äldsta och även en av de populäraste. Den arrangeras av tradition alltid den första tisdagen i oktober, i år den första oktober.

Varje år arrangeras också Storforsmârken med Minijoggen i centrala Storfors. I år den 21 september och redan vid tiotiden öppnar marknaden med ett 60-tal knallar. Arrangör är Storfors FF. Minijoggen, ett lopp för barn upp till tio år startar klockan 11 och alla som deltar får både medalj och festis. Minijoggen arrangeras av Föreningen Storfors Skidor.

Åtorpsmarken har funnits i drygt 40 år och brukar locka uppemot 20 000 besökare. Marknaden har blivit något av en nationaldag i Åtorp, som ligger någon mil söder om Degerfors. Marknaden arrangeras av Åtorps IF lördagen den 28 september.

Hällefors marknad startade 1964 som Bergslagsmarken men har senare döpts om till Hällefors marknad för att det ska bli tydligt var den arrangeras. Den hålls alltid andra helgen i september, i år 14 och 15 september med cirka 80 knallar och sex hundra meter marknadsstånd. Till det kommer Axels tivoli. Arrangör är Lions Club Hällefors. Överskottet från marknaden går till välgörande ändamål.

Bondens Dag arrangeras på Berget i Degerfors den 7 september. Här bjuds det på närproducerade varor som grönsaker nybakat bröd, honung rökt fisk, potatis och ostkaka bara för att nämna något. Dessutom har barnen en rad aktiviteter att välja på.

Karlskoga marknad arrangeras lördagen den 5 oktober med massor av knallar i centrum.
Andra marknader som drar mycket folk är Lindemarken i Lindesberg den 27 september och Kôppebärsmarken i Kopparberg den 28 och 29 september.
Grythyttans marknad arrangeras måndagen den 7 oktober.
Den 9 oktober hålls också den traditionella höstmarknaden i Kristinehamn med knallar på gator och torg.

Oxhälja – både störst och äldst

Oxhälja i Filipstad är en av landets största och äldsta marknader. Namnet dök upp redan på 1600-talet och historiken för marknaden räknas från 1611 då staden Filipstad fick sina stadsprivilegier.

Men marknaden är egentligen betydligt äldre än så. Redan ett par hundra år tidigare hölls en kreatursmarknad på Brattforsheden som i slutet av 1400-talet flyttades till området kring Kalhyttan vid Färnsjön. Marknaden flyttades senare till Hötorget inne i Filipstad och efter det har marknaden växt till vad den är idag.
Fram till 1971 hölls marknaden på en onsdag men senare bestämdes marknadsdagarna till första helgen i september och själva marknadsdagen hålls på en lördag. I år arrangeras marknaden 6-8 september. Oxhälja drivs idag av mellan 29 ideella föreningar och varje år arbetar ett stort antal föreningsmedlemmar som gör mellan 500 till 600 arbetspass på marknaden.

Marknadsplatsen sträcker sig från Bussplan upp till Skogsryd. Ungefär halvvägs ligger det välbesökta mat- och serveringstältet vid Pumphusparkeringen.
Förutom de 1000 marknadsplatserna finns två stora nöjesfält, ett i vardera änden av det stora marknadsområdet. Runt 100 000 besökare brukar komma till marknaden.

Text Björn Hallin. Foto Sirpa Tanskanen