Hösten perfekt tid för en blommande trädgård

Sensommaren och hösten är en skön tid att plantera och en perfekt tid för trädgårdspyssel. Höstplantering är något som fallit lite i glömska på senare år. Många satsar på arbete i trädgården på våren och försommaren men för att få en blommande trädgård en bit in på hösten gäller det att fylla på i blomlandet allt efter som.

Det är inte bara blommor som ska planteras även under hösten. Den här årstiden finns det mycket att skörda för de som har satsat på grönsaksodling och fruktträden och bärbuskarna brukar vara tyngda av nyttigheter som behöver tas omhand. Det går bra att beskära de flesta träd den här tiden samt bättra på gräsmattan och förbereda trädgården för den kommande säsongen.

Marco Åkeson på Plantmarknaden i Lindesberg vill också gärna slå ett slag för blomsterlöken.
– Om man planterar lökar får man verkligen mer blommor för pengarna. De är också långlivade och kan blomma under flera år. Blomsterlökar är verkligen högaktuellt under hösten, säger Marco.
Mellan 7-15 september arrangeras Stora Planteringsveckan i hela Sverige och då satsar bland annat Plantmarknaden på ett sortiment med växter som passar för sensommaren och hösten.

– Förr var det mer vanligt att man planterade under hösten för att få en grönskande trädgård men på senare år har det fallit lite i glömska. Många satsar på våren och försommaren och sedan glöms odlingen bort mer eller mindre efter semestertiden, säger Marco.
Det finns en rad växter som passar utmärkt att plantera för den här årstiden.
Vackra blommor är till exempel solhatt, höstsyren, fjärilsbuske, höstflox, alunrot, anisört, sköldpaddsört, stäppsalvia, höstastrar och olika prydnadsgräs. De sistnämnda är som allra vackrast på sensommaren och hösten då flera sorter har utvecklat dekorativa vippor och ax. De rör sig också i vinden och skapar liv och rörelse i trädgården.

Krysantemum är en klassiker som finns i många olika färger. Den finns året runt men passar kanske bäst sent på sommaren.
Den som funderar på att plantera fruktträd eller bärbuskar är hösten rätt tid. Planteras de nu så vinner man i princip ett år. De rotar sig bra under hösten och kommer att bära frukt ett år tidigare än om de planteras under våren. Det är också bra att så gräsmattan under hösten. Då drar gräsfröna nytta av nattdaggen och har man tur kommer det några stilla höstregn som bättrar på grobarheten.

Text Björn Hallin. Foton: Plantmarknaden