Rastplats vid Hållsjön.

Nya Järnsjöleden binder samman ledsystemet

– Man kommer inte bara närmare naturen när man är ute på vandring, man kommer också närmare sig själv.
Det säger Stina Kjellberg från Göteborg, som nyligen testade Järnsjöleden i Storfors.

Under 2019 byggdes sista etappen på Järnsjöleden och idag kan man vandra på över tio mil sammanhängande ledsystem mellan Kristinehamn och Karlskoga – via Bjurbäckens slussar i Storfors.
Järnsjöleden följer järnets väg på vattnet och en stor del av leden går sjönära eller med utsikt över de olika sjöarna.
Sjösystemet mellan Karlskoga, Storfors och Filipstad binds samman av åar, grävda kanaler och slussar.
Järnsjöleden, som byggdes med hjälp av så kallat LONA-bidrag från Naturvårdsverket, startar vid Bjurbäckens slussar och löper ner till Hytte och Nässundet.

Första delen av leden går över unika och naturskyddade Lungälvsmossen där närmare två kilometer spång ger chans att uppleva mossen på nära håll. Här passeras små gölar och ett par tjärnar innan man kommer fram till den 17 meter långa bron över vindlande Lungälven.
– Vilken otrolig natur. Det här ger ett meditativt lugn inombords, samtidigt som man blir helt lycklig över allt det vackra och storslagna, säger Stina, som har sällskap på vandringen av bland andra Maria Garpebo och Siw Lystedt.
Efter en liten pulshöjande sträcka upp på Ballerudshöjden löper leden sedan längs sjön Storlungen fram till Lungsund. Här finns rastplats och chans till ett dopp i sjökanten om man inte hellre väntar till den fina badplatsen i Lungsund där man även kan äta lunch. Den som väljer att sova över här kan också boka bastuflotten som ligger en bit ut i sjön Öjevettern. Transport och ved kan ordnas via Pensionat Lungsund som hyr ut både stugor och rum.
Efter Lungsund löper leden genom skogsmark ner till Hållsjön där en fin rast- och grillplats väntar.

– Det här är nästan osannolikt vackert, säger Maria, som också kan se Lundsbergs skola på långt håll i änden av sjön. Där har några av Sveriges prinsar studerat och där arrangeras kostnadsfria visningar varje onsdag i juli.
Siw passar på att ta ett snabbdopp innan vandringen fortsätter upp på Rävhöjden och sedan ner mot Furuvik. Här ligger Villa Furuvik idylliskt på en egen udde, mitt i 11 000 kvadratmeter trädgård.
– Här vill jag verkligen övernatta nästa gång, säger Stina, och kikar in i enkla Sjöstugan och den lite mer moderna stugan Paradiset som hyrs ut till vandrare. En paus på bryggan blir en njutbar stund.

– Vi tycker att det är roligt med alla dessa möten med nya människor, säger Kerstin Wålstedt, som visar trädgården kostnadsfritt vid några tillfällen under sommaren och som hyr ut stugorna och rum i ett hus strax intill.
Från Lundsberg går leden vidare genom skogen, med utsikt över Matlången och sedan längs Hyttsjön, där det också finns en pytteliten badplats. I Hytte slutar leden, men den som vill kan fortsätta drygt två mil på Järnleden och nå Kristinehamn vid Vänern.

av Eva Wiklund