Bilarna symboliserar steget mellan barndomen och vuxenlivet där du provar allt för första gången.

Livet kring epatraktorer visas på utställning

Stoltheten i ögonen går inte att ta miste på, det är uppenbart att EPA-traktorn representerar något speciellt i deras liv. Det har Benjamin Nørskov fångat i bilder i en utställning som visas på Värmlands museum i Karlstad.

I landsbygdsområden i Sverige använder tonårspojkar och flickor i åldern 15-17 år ett kryphål i den svenska lagen, som gör det tillåtet att köra bil om den registreras som traktor. EPA-traktorerna ger ungdomarna en unik frihet, som gör det möjligt att leva ett friare liv mer oberoende av sina föräldrar. Bilarna symboliserar steget mellan barndomen och vuxenlivet där du provar allt för första gången – det är ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att vara riktigt där än.

EPA-traktorerna ger ungdomarna en unik frihet.
Fr. vä. Andreas Gevert, Isac Byström och Laban Lindroos, Sunne.

På många sätt blir EPA-traktorn en symbol för tonårslivet. Bilarna speglar ägarens personlighet och intressen – växlande färger, doft och ljud som tonårslivet självt kan göra. Utställningen fungerar både som ett sätt att porträttera tonåringarnas känslor och den fysiska manifestationen av EPA-livet som det ser ut idag, men det är också ett sätt att bevara en del av tonårskulturen för kommande generationer.
Benjamin Nørskov föddes 1992 i Småland. När han var nio år flyttade han till Danmark, där han senare tog en kandidatexamen i fotojournalistik vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX. 2018 fick han ut-märkelsen ”Award of Excellence” i CPOY,
som är världsmästerskapet för fotojournaliststuderande. Genom en serie tätt sammansatta porträtt visar han i utställningen på Värmlands Museum en generation unga ägare av EPA traktorer.
Utställningen visas fram till och med 29 september.


av Björn Hallin