I trädgård Villa Furuvik kan man följa årstiderna

I sommar kan man följa årstidernas växlingar på 11 000 kvadratmeter i Trädgård Villa Furuvik, Lundsberg. Öppen trädgård den 15 juni följs av ytterligare två tillfällen under juli och augusti.
– Vi har förstått att det finns ett intresse av att få komma flera gånger under sommaren och se hur trädgården förändras, säger Kerstin Wålstedt.

Just nu är det vårblommor som dominerar i trädgården, även om vissa sorter blommade mycket tidigt under den varma perioden i april. I växthuset har Kerstin dragit upp 2000 plantor och de flesta kom i jorden under maj.
– Jag har planterat både grönsaker och blommor, men det blev lite senare än normalt i år eftersom det var så kallt i början av maj, säger Kerstin, som ser fram emot att få visa trädgården vid flera tillfällen.
Trädgården är stor och det finns en karta att följa så att man säkert hittar trädkojan, tropiska hörnan, växthuset, udden, promenadstigen och allt det andra. Efter avslutad tur bjuder Kerstin på fika med kaffe och hembakat på glasverandan eller i trädgården.
– Vi har fri entré, men den som vill kan lägga en valfri slant till Världens barn i vår bössa, säger Kerstin och berättar att två av hennes favoritblommor står i blom i maj.

– Jag gillar verkligen lunddockan och hundtandliljan, säger hon.
Tillsammans med maken Yngve har hon rustat trädgården för våren och sommaren och makarna hyr även ut en villa och två små stugor. Villan kan man hyra via Airbnb och stugorna passar perfekt för den som kanske vill ta en tvådagarstur på Järnsjöleden som passerar precis förbi.
– Vi hyr ut för att det är roligt. Vi har fått träffa så många spännande och intressanta människor, säger Kerstin.

I sommar väntar hon gäster från Island och inom kort kommer ett äldre, norskt par som valt just Lundsberg eftersom de gillar geocaching, en slags modern skattjakt med GPS.
– Tydligen så finns det så många skattgömmor här i trakten att de vill bo här för att ge sig ut och leta, säger hon.
Villa Furuvik ingick i uppbyggnaden av Lundsbergs skola efter en brand 1906 då skolan totalförstördes. Den byggdes av skolans grundare William Olsson, som gav den i bröllopspresent till sin svägerska och svåger 1907.

Villan har haft ytterligare ett par ägare innan makarna Wålstedt köpte den 1988. När huset byggdes var endast ett mindre område trädgård, men på 1930-talet anlades rabatter och man planterade många sorters olika träd. 1988 var trädgården dock så igenväxt att man inte kunde se vattnet. Familjen Wålstedt har bland annat röjt sly, tagit ner en del av de stora träden, lagt på 120 kubikmeter fin matjord och sått gräs.
– Vi har försökt att bevara den gamla trädgårdens karaktär, säger Kerstin, som har valt många gammeldags växter i rabatterna.

Text & foto: Eva Wiklund