Östra Värmland – en av landets bästa husbilsdestinationer

Vi får väl erkänna att östra Värmland inte alltid har varit den största turistmagneten i landskapet, men nu är det ändring på den saken.
För nu växer husbilsturismen i Sverige så att det knakar och här ligger östra Värmland i framkant med tillverkare och återförsäljare av husbilar, ställplatser, svindlande vacker vandring, god konst och spännande gruvmiljö.

Fricamping vid Djuprämmen.

Nej, östra Värmland har väl inte hört till landskapets vackraste och mest charmiga delar. Gruvorna och den tunga järnhanteringen har dominerat, men framförallt raserades tätorternas charmiga träkvarter under en tid då misären skulle rensas ut och moderniteten byggas upp.
Men, men. Saker rör på sig. Nu är östra Värmland rena paradiset för husbilsresenärer och det är en hastigt växande skara. Branschen räknar med att det i år finns omkring 90.000 registrerade husbilar, och till det ska läggas alla tiotusentals campingfordon som rullar in från sydligare delar av Europa under sommarhalvåret.
Många av dem hittar via sajter och kataloger till östra Värmland. Där kan de till exempel börja sin tur i Karlskoga, med ett stopp vid den otroligt populära ställplatsen vid Möckeln. Den har på bara ett par år fört upp Karlskoga till en av landets toppdestinationer bland husbilsåkare.
Denna position delar man med Kristinehamn. Från ställplatsen i dess gästhamn kan man till exempel ta en lite längre promenad ut till Picassostatyn eller en kortare åt andra hållet, till Marieberg och Konsthallen med dess fina café och restaurang.

Gästhamnen i Kristinehamn.

Sedan kan det vara läge för att dra mot Storfors och Niklasdamm och deras pelargonmuseum, där Elisabeth Orrlind Bergslid guidar bland pelargoner som har hundratals år på nacken och sin egen historia att berätta.Tänk bara doften i ett växthus fyllt av enbart pelargoner!

Ställplats, Bjurbäckens slussar.

Nästa anhalt blir Bjurbäckens slussar som bör ha varit bland de första i Värmland att anordna ställplatser i sin sköna miljö. Därefter är det inte långt till Långbans gruvområde norr om Filipstad, där man kan fascineras av att trakten är en av de mest mineralrika i hela världen. Här är museichefen själv husbilsentusiast och bjuder in till nattlig fricamping på museets parkering.
I Filipstad har man lagt sina ställplatser i vackra Kyrkviken och vid ån inne i stan finns ett litet stråk kvar av den typ av bebyggelse som Nils Ferlin växte upp i.
I Filipstad går det också att bunkra upp med fyllda dubbelmackor vid Barillas fabriksbutik, riktigt bra för akuta situationer under långkörning.

Brattforsheden.

Och eftersom knäckebröd är så fostrande för kroppen bör det finnas krafter kvar för en vandring på Brattforsheden och ett studium av dess spännande dödisgropar från istiden. Det är ställen där isen blev liggande långt efter att den hade smält i omgivande terräng. Resultatet blev små tjärnar, och tillsammans med östra Värmlands speciella mineraler kan vattnet i dessa få en turkos färg som ingen människa tror är sann. Vandringslederna i området är så väl iordninggjorda att flera av dem är tillgängliga för funktionshindrade.
Skulle nu nästa destination vara Karlstad, kan man gott göra ett kaffestopp på den ljuvliga rastplatsen vid Molkomssjön. Där står husbilarna tätt om somrarna.

Text & foto: Margareta Jonilson