Senaste nytt
Makarna Breivald trivs i det nyrenoverade köket.

De slapp krångel med totalentreprenad

Redan när familjen Breivald köpte 60-talshuset för åtta år sedan såg de potentialen. Idag njuter de varje dag av sitt drömboende.
– Vi har äntligen blivit av med pizzeriaportalerna och fått rymd, funktionalitet och fantastiska ytskikt, säger Katarina Breivald.

Huset, byggt 1969 i funkisstil, har två rymliga våningsplan på sammanlagt 187 kvadratmeter. När familjen flyttade hit var de båda sönerna halvvuxna och familjen behövde mer plats.
Ett par år efter flytten skulle man renovera de båda badrummen och då föll valet på Kakelhuset i Kristinehamn.
– De hade även hjälpt oss med vårt förra hus och vi var väldigt nöjda. De fuskar inte och krånglar inte och är dessutom otroligt noggranna, säger Mats Breivald.
Familjen blev nöjd med de två badrummen och storleken på huset gjorde det möjligt för sönerna att få en egen våning. Efter några års paus blev det så dags för nya tag när hela övervåningen skulle renoveras – och Kakelhuset med arbetsledare Roland Wallengren kom in i bilden igen.
– Kakelhuset har ju totalentreprenaden på sina jobb och det betyder att vi aldrig behöver diskutera saker med rörmokare, elektriker, golvläggare eller målare. Det är verkligen jätteskönt och har fungerat mycket smidigt, säger Mats. Både han och Katarina uppskattar den raka och ärliga dialogen.
– Roland har varit väldigt lyhörd även om vi kommit på saker och ändrat oss allt eftersom. Men å andra sidan har vi också fått besked om vilka saker som inte kommer att fungera, säger Katarina.
– Hans stora styrka är nog att han förstått vad vi menar och hur vi vill ha det. Sedan har han haft förmågan att förmedla det vidare till de andra hantverkarna, säger Mats.

I den senaste renoveringen försvann några 80-tals-portaler, köket har fått nya ytskikt och mer plats för förvaring, tvättstugan har fått rejäla garderober och i det som tidigare var en trång garderob finns nu en av husets juveler.
– Vi älskar vår nya walk-in-closet! Det känns riktigt lyxigt att få översikt och utrymme för kläderna, säger Katarina.

I hela det renoverade utrymmet ligger också ett fiskbensmönstrat golv, men inte av det vanliga slaget. Övervåningen har fått en eps-gjuten platta med vattenburen värme. På detta har Kakelhuset och Stefans Plattsättning lagt smala, träliknande klinkers i ett vackert fiskbensmönster. Golvet ger en varm och mjuk känsla, och precis som Katarina ville är det långt tåligare än ett trägolv.
– Många böjer sig ner för att känna på golvet. Det känns otroligt mjukt för att vara av sten, säger hon.

Hela övervåningen är luftig och i köket får man en känsla av lugn och glädje. På väggarna har makarna valt en grön-grå tapet med mönster av havsäng där sjögurkor och andra sjöväxter slingrar sig. Över köksbänkarna syns tapeten genom glasskivor som man valt istället för traditionellt kakel.
– Glaset är väldigt praktiskt och lättare att rengöra. Jag ville ha känslan av liv men samtidigt harmoni i köket och så blev det, säger Katarina.
Andra finesser i köket är kylskåpet med nollgradiga förvaringslådor, kökskranen med automatiskt flöde och en motordriven dörr till skåpet där soppåsen förvaras.
– Det är finesser som är väldigt praktiska när man är kladdig om händerna, säger Mats.
Roland Wallengren säger att jobbet pågått under fyra månaders tid – från och till. Förutom Stefans Plattsättning har Kakelhuset samarbetat med Hjorths Elektriska, Linds Rör och Bergs Måleri.
– Det har varit ett riktigt roligt jobb med en del kluriga utmaningar att lösa. Sånt gillar jag, säger Roland, som berättar att man alltid gör en mycket noggrann planering tillsammans med kunderna innan arbetet sätter igång.
– Det gäller att alla verkligen är med på hur saker ska göras, då brukar det gå väldigt smidigt sedan, säger han.

För familjen Breivald blev bygget något dyrare än tänkt, men så har man också satsat på bra material och detaljer som exempelvis ett trapphus med fondvägg i sten och vacker belysning.
– Vi ser det här som en investering. Dessutom är det en investering som vi får njuta av varje dag, säger Mats.

Text & foto: Lars Larsson