Vår i Storfors blomsterhandel

För snart elva år sedan flyttade Arnold och Margaret Kuipers från Holland till Storfors för att starta Helianthus blomsterhandel.
– Ibland har det varit som att åka berg- och dalbana, men vi ångrar inget, säger Margreet, som just jobbar med vårens glada blommor.

Butiken är fylld av vårlökar som pärlhyacint, krokus och påskliljor av olika sorter. Dessutom vittnar alla påskprydnader om helgdagarna som kommer. Arnold pustar ut efter en resa på 200 mil tur och retur till Holland. Resan gör han minst varannan vecka för att leverera färska blommor både till den egna butiken och till sin samarbetspartner i Rudskoga.

– Vi har ett jättefint samarbete med Svedrins trädgård. Jag köper penséer och andra vår- och sommarblommor av dem och de köper blommor från Holland via mig, berättar Arnold, som fått många goda råd av Kjell Svedrin, som passerat pensionsåldern men som fortsätter att jobba med sin passion.
– Han är en riktigt yrkesman som jobbat med plantor i hela sitt liv. Han har bjudit på mycket kunskap kring klimatet och vad som fungerar i Sverige, säger han.
Margaret håller upp en bukett med tulpaner som dekorerats med skira vaxblommor i rosa. Just nu är det högsäsong för tulpaner och de får gärna kombineras med blåbärsris, vaxblommor eller mimosa.
– Efter påsk slutar folk att köpa tulpaner, men nu är det många som längtar efter den vårkänsla som alla de här härliga färger ger, säger Margreet, som själv blir glad av att få jobba just med blommor.
Under familjens elva år har de båda barnen hunnit växa upp, gå ut skolan, flyttat till egna boenden och fått jobb.
– De har fått gå i en väldigt bra skola där de fick kompisar redan från start. Vår dotter bor idag på ett gruppboende i Karlskoga medan vår son jobbar på ett företag här i Storfors, säger Arnold, som fortfarande njuter av naturen och utrymmet i Sverige.
– Jag är ju i Holland ofta, men varje gång jag åker av färjan i Sverige så känner jag att jag kommit hem, säger han.

Försäljningen i butiken är säsongsberoende med högsäsong i maj, juni och kring jul. Men den allra första julen gjorde makarna ingen vidare vinst. Det blev istället något av en kulturkrock.
Arnold hade handlar massor av material och gjort bordsdekorationer med
ris och ljus inför julen, så som man brukar göra i Holland. Men när kund efter kund tyckte att det var jättefina gravdekorationer men inget för julbordet, fick han lov att fråga vad man ställer på borden i Sverige under juletid.
– Då fick vi veta vad julgrupper är för något, skrattar Margreet.
Numera arrangerar makarna kurser där deltagarna får tillverka sina egna julgrupper inför jul och redan andra julen hade man satsat på ett helt annat sortiment. Efter snart elva år i Storfors har man en trogen kundkrets och makarna har visat att det varit möjligt att leva på en blomsterhandel även på den lilla orten. Det händer ofta att folk från kringliggande kommuner svänger in när de åker förbi.
– Butiken är ingen guldgruva, men vi klarar oss och vi har roligt, säger Arnold, som också kan ta hem både buskar, träd och häckplantor på beställning.
– Vi har exempelvis en väldigt bra kontakt för tujaplantor. Plantorna har fått växa på friland och tas upp och planteras i kruka bara ett par dagar innan vi kommer för att hämta dem. Det gör att vi kan garantera kvaliteten, säger han.
Kvalitet är något som både Arnold och Margeet pratar mycket om. Man säljer inga blommor med lägre kvalitet till rabatterat pris, då får de hellre bli till kompost.
– Vi vill stå för riktigt bra kvalitet till ett vettigt pris. Om en kund inte är nöjd byter vi ut växten utan diskussion, säger Margreet, men berättar också att de brukar skratta åt den gången när en missnöjd kund kom in med en vissen orkidé och ville byta.
– Han blev ganska generad när jag pekade på prislappen som inte var från oss utan från ett varuhus, säger hon.
Butiken i Storfors bågnar just nu inte bara av blommor. Här finns också gratulationskort, små saker för barn och mängder av prydnadssaker och krukor.
– När vi är på semester i Holland är vi samtidigt alltid på jakt efter roliga saker till butiken. Det har blivit vårt semesternöje, säger Arnold, som ser fram emot vårens lite hektiska period.

Text & foto: Eva Wiklund