Janne Tanskanen har ritat huset på egen hand och byggt det själv precis som han vill ha det.

Janne har murat sitt eget drömhus

Han har ritat huset helt på egen hand och dessutom byggt det själv. Om tre månader räknar Janne Tanskanen med att familjen ska kunna flytta in i villan på Söderbergsgatan i Karlskoga.
– Det är en speciell känsla att bygga sitt eget hus från grunden, säger han.

Men det vackra, putsade, enplanshuset är inte Janne första hus. Dels har han jobbat i byggbranschen som murare de senaste 29 åren och han har dessutom byggt ett eget hus tidigare. Han har även helrenoverat ett hus och jobbar till vardags med allt från murning och putsning av nyproducerade hus till att renovera K-märkta byggnader på olika ställen i Sverige.
För Janne föll det sig naturligt att välja muraryrket på byggprogrammet.
– De allra flesta fortsatte till snickare efter första gemensamma året, men för mig känns det ännu mer hantverksmässigt att få mura med sten, säger Janne, som inte ångrat sitt val.

Det första huset som han byggde till familjen var dock ett Sjödalshus i byggsats. Huset byggdes i trä men putsades på utsidan. Efter sju år flyttade familjen till ett äldre hus som Janne totalrenoverade och nu är han alltså framme vid sitt tredje egna projekt.

– Jag har verkligen drömt om att få rita ett eget hus och att mura upp det från grunden. Jag tänkte att jag skulle göra det innan jag fyller 50 så att jag orkar, skrattar Janne, som menar att det finns många fördelar med ett murat hus även om det kanske tar längre tid och blir något dyrare än ett trähus.

Uterummet ska glasas in och få ett skönt soldäck utanför.

– Det blir ju ett hus som inte kan ruttna eller mögla på samma sätt som ett trähus. Det blir också mer ”trögt” när det gäller inomhusklimatet med svalare på sommaren och varmare på vintern, säger han, och berättar att lättbetongen i ytterväggarna måste vara minst 365 mm för att man ska klara sig utan isolering.
Huset på Söderbergsgatan är 142 kvadratmeter invändigt plus 42 kvadratmeter garage. I taket är det över fem meter högt även om det är ett enplanshus.
– Det krävs den höjden när man bygger med pulpettak och vill använda takpannor. Taket får inte ha för svag lutning. På vinden ligger det 50 centimeter isolering i lösull, säger han.
Huset är byggt i två delar med kök och vardagsrum i en öppen planlösning i mitten. I vardagsrummet finns redan murade utrymmen förberedda för högtalare till hemmabiografen. I ena delen av huset ligger barnens avdelning med två sovrum och dusch och toalett. Här finns också tvättstugan och styrcentralen för luftvärmepumpen som återvinner inomhusvärmen och byter luft i huset tolv gånger per dygn. På golven ligger klinkers som är skönt varma tack vare den vattenburna golvvärmen.
– Det saknade jag i mitt förra hus.

Varma golv är verkligen vardagslyx, säger Janne som också ser fram emot en annan ”lyx”.
– Att få köra in bilen i garaget på vintern och åka till jobbet i en varm bil, det kommer att bli riktigt bra, säger han.

På andra sidan vardagsrummet finns föräldradelen med sovrum, walk-in-closet, bastu och dusch samt utgång till soldäck.
På det gedigna trätaket över uterummet vilar en specialbeställd svetsad stål-stomme där glasdörrar så småningom ska monteras.
Det öppna köket har redan fått både bänkar och skåp som Janne och dottern Milla har monterat tillsammans under sportlovet. Köksinredningen kommer från IKEA och i taket sitter den integrerade fläkten från Elgiganten väldigt diskret.
– Jag gillar IKEA. Det är lätt att knäppa ihop och om man tröttnar på färgerna så är det enkelt att byta luckor, säger han.

De senaste ett och ett halvt åren har han jobbat i genomsnitt 25 timmar i veckan med huset och han har fått god hjälp av både sin pappa Ilkka och nära vänner. Nu ser han fram emot att få flytta in och att få mer tid för familjen som består av frun Cecilia, två hemmaboende döttrar, Melinda och Milla och dessutom två utflugna barn.
– Det kommer att vara en del jobb kvar med gräsmattan och soldäck, men jag är tidsoptimist och hoppas att jag och Milla hinner vara ute och fiska också, istället för att bara skruva ihop skåp, säger han.Kostnaden för hela bygget beräknar han till runt 2,5 miljoner kronor.
– Precis allting har blivit mycket dyrare sedan jag byggde senast så förhoppningen på två miljoner sprack, men det blir ett riktigt rejält hus, avslutar Janne

Text & foto: Lars Larsson. Foton från bygget: privata