Nyligen levererade Snickargården bastanta dörrar i lönn till ett unikt kyrkobygge under en kyrka i Stockholm.

Snickargården levererar specialprojekt

Specialbyggda dörrar i lönnträ levererades nyligen till St Johannes kyrka i Stockholm.
Henrik Holmberg, fjärde generationens möbelsnickare i Storfors, säger att uppdragen bara ökar.

Snickargårdens möbler och inredningar i Storfors grundades för 19 år sedan och Henrik har gott påbrå, både pappa, farfar och farfars far var möbelsnickare. fortfarande jobbar även pappa Dan i företaget.
– Jag har det i blodet. Jag har snidat och snickrat sen jag var liten, säger Henrik, som menar att företagets goda rykte inte är en slump.
– Vi får fler och fler specialbeställningar från olika kyrkor. Ganska många från Stockholmstrakten. Kunderna vet att vi inte lämnar projektet förrän de är hundra procent nöjda, säger han.

Den senaste specialbeställningen handlade om två skjutdörrspartier och två dubbeldörrar i lönn, ett mycket hårt och segt träslag.
– Det visade sig vara så hårt att vi fick byta ut alla våra stål på hyvlarna, säger Henrik, och berättar att lönn även är mycket ljudabsorberande.
Dörrarna har monterats under kyrkan där man hade lyft bort kyrktrappan för att spränga ut en församlingslokal på runt 200 kvadratmeter under byggnaden.
– Med våra dörrar kan de ha konsert i ena änden av lokalen och församlingsmöte i den andra, så tyst blir det, säger Henrik, som nu har ytterligare två unika kyrkoprojekt att slutföra under våren. Samtidigt växer också en köksutställning fram i företagets lokaler i Storfors.
– Den kommer att öppna under våren, vi har två kök som i stort sett är färdigbyggda, säger han.
Snickargården har en gedigen referenslista med nöjda kunder; Inredning till Prins Eugen på Waldemars udde, dopfunt och altarbord i Gustav Vasa kyrka i Stockholm och ett klimatsäkert förvaringssystem för 1600-talskläder i Adolf Fredriks kyrka är bara några exempel, men man satsar också stort på privatkunder när det gäller kök och garderober.
– Efterfrågan på kök till vanliga villor har verkligen ökat. Vi är naturligtvis lite dyrare än Ikea, men vi bygger kök i massivt, formstabilt poppelträ som håller en livstid. Dessutom är det klimatsmart och innehåller inte några farliga lösningsämnen, säger han.

Text & foto: Eva Wiklund