Arkivet inte bara arkiv

10 november var det fest i arkiven under temat Fest och glädje, 2018 är ett jubileumsår för svenskt arkivväsende. Det är 400 år sedan Riksarkivet grundades, 50 år sedan Folkrörelsernas Arkivförbund bildades och Arkivens dag fyller 20 år. 1998 öppnade många arkiv sina dörrar för första gången under det gemensamma namnet Arkivens dag. Sedan dess har Arkivens dag spritt sig, först till Norden så att hela Norden firar Arkivens dag den andra lördagen i november. Sedan har resten av världen följt efter med International Archives day även om man valt att fira ett annat datum.

 

 

 

 

 

 

 

Öppet hus
I Karlskoga hade kommun- och folkrörelsearkivet öppet hus med temat Karlskoga 400 år som firades år 1986. Man hade gjort en utställning kring festligheterna som var under det året, med höjdpunkten i juni då kungaparet kom på besök. Det visades även en dokumentärfilm som SVT gjort om Bofors och Karlskoga år 1986 och i ett bildspel kunde man se delar från 400-års jubileet och det bjöds på tilltugg. Det fanns även möjlighet att få en guidad tur inne i arkivlokalerna.

Om arkivet
Kommun- och folkrörelsearkivet ligger idag i K-Center, under biblioteket. I lokalerna var det tidigare squash-hall, men 2007 byggdes det om till arkiv. Kommun-arkivet har material från år 1863 från alla olika nämnder, styrelser och bolag. Bland materialet finns sådant som protokoll, verksamhetsberättelser, ekonomiska handlingar, kartor och ritningar, skolbetyg och klasslistor med mera.

Annelie Henriksson och Katarina Winter som jobbar i arkivet.

I folkrörelsearkivet finns det material från nästan 900 olika föreningar och organisationer. Det är frivilligt att lämna in sitt material, men personalen i arkivet tycker att det är väldigt bra om man förvarar sitt material här. Det är anpassade lokaler efter Riksarkivets föreskrifter och det är gratis att förvara sitt arkivmaterial här. Dessutom äger fortfarande föreningen sitt material och kan närsomhelst hämta hem det, om man skulle vilja det. Materialet som finns i folkrörselsearkivet är ett bra komplement till kommunarkivets material och man ser en stor fördel att ha arkiven i samma lokaler.

Arkivet har öppet för allmänheten 2 dagar per vecka, men det går även bra att boka tid övriga dagar.

Föreläsningar och Tidvis
Arkivet anordnar åtta stycken lokalhistoriska föreläsningar per år i olika ämnen ovh dessa brukar vara väldigt omtyckta. Till våren kommer bland annat Mia Geijer och talar om det Svarta Järnet.

Tidvis nr 2 2018-1. Handlar mycket om motorsporten i Karlskoga.

Arkivet ger även ut en tidskrift ”Tidvis” två gånger per år med lokalhistoriska artiklar om Karlskoga. Tidskriften tillkom år 2012 och är väldigt populär även utanför Karlskogas gränser.

För att läsa olika nr av Tidvis, klicka på länken här!

 

av Thomas Karlsson