Mikael slår mynt av sitt stora intresse

– Det sitter i blodet!
Sedan 1990-talet har Mikael Kindahl i Karlskoga varit intresserad av mynt och tidigt byggde han upp en egen samling. Under årens lopp har intresset blivit allt större och idag driver han en egen mynthandel i Karlskoga, troligen som en av landets yngsta mynthandlare.

Att samla mynt och frimärken är något som allt färre ägnar sig åt. I Sverige finns idag ett 20-tal mynthandlare och många har hållit på länge, medelåldern är hög.
Flera är idag i pensionsåldern och kåren minskar stadigt. Med sina 38 år är Mikael idag en av de yngre.
Sedan drygt två år tillbaka driver han sin verksamhet i en av Karlskogas äldsta byggnader, anrika Bredablick på Badstugatan.

Mikael Kindahl visar upp några rariteter ur sin samling.

Mikael har riktat in sig på svenska mynt av bättre kvalitet. Hans nisch är äldre plåtmynt och dukater. En dukat är ett gammalt guldmynt som först slogs i Venedig runt 1300-talets början. I Sverige slogs de första dukaterna i mitten av 1500-talet och de fanns sedan i bruk fram till 1868. Plåtmynten såg dagens ljus i mitten av 1600-talet. Det var inte helt enkla mynt att hantera då de ofta var stämplade tjocka kopparplåtar. Det tyngsta uppges ha vägt runt 19 kilo.

Ett av de bättre mynten som köpts in. Ett plåtmynt från Wismar 1715.

I somras lyckades Mikael köpa in något som betecknas som det bästa som går att uppbringa för en myntsamlare – två plåtmynt från Wismar, en 8 schilling och en 4 schilling. Den mindre valören är extremt sällsynt.
– Vad gäller plåtmynten gäller det att se upp. I mitten av 1900-talet dök det upp en hel del förfalskade mynt, säger Mikael.
Det är inte bara rariteter som äldre plåtmynt och dukater som fångar Mikaels intresse. Han köper även in guld- och silversaker som guldarmband, gamla vigselringar och föremål i silver. Ofta är det objekt som kommer in från dödsbon men även från folk som tröttnat på sina värdesaker och vill omsätta dem i kontanter. Många har sina guld- och silversmycken i bankfacket och där kanske de har legat under lång tid.

Mikael köper även in guld- och silversaker.

Kunderna kommer till större delen från Värmland och Närke men allt eftersom ryktet sprider sig om hans mynthandel hör det av sig kunder från hela Sverige. Till det bidrar hans hem- och facebooksida och Instagram.
Mikael åker också runt på olika samlarmässor i Sverige. De kunder som kommer mer långväga ifrån kan skicka in sina föremål till Mikael så gör han en värdering och kommer man överens blir det affär. Är inte avståndet allt för stort gör även Mikael hembesök.
– Det kan ju vara kunder som har det svårt att ta sig hit till Bredablick och då anpassar jag mig gärna och hjälper till, avslutar Mikael.

 

Text: Björn Hallin. Foto: Thomas Karlsson