Livet på landet med historiens vingslag i vardagen

I livet gör vi många val, ett val av bostadsort förde Stina och Tommy Kilenius till Karlskoga och Granbergsdal. En gård med anor flera hundra år bakåt i tiden.

 

Tommy framför familjens bostad i Granbergsdal sedan tre år.

Det är spännande att besöka gamla hus och få höra dess historia. Fantasin går igång när jag ser gamla kort och passerar salonger, slitna trappor och vindar. Herrskap och tjänstefolk. Svunna tider, men så närvarande. Själv brukar jag respektfullt besöka husen. Innan jag kliver upp på vinden stannar jag vid sista trappavsatsen och hälsar artigt. Jag tror inte på spöken, men för säkerhets skull.

16 generationers fotsteg i trappen lämnar sina spår.

Ett hus som bär på en lång historia.

 

– Ibland har jag fått vägledning, säger Tommy. Han berättar om att han ibland farit fram lite för fort eller ”börjat i fel ände”.
Idag bor här en småbarnsfamilj där båda jobbar heltid. De ska få in vardagslivet 2018 i en miljö som har sitt ursprung från mitten på 1800-talet. Kök, tvätt och bad har fått ta plats i en modern version.
Och visst är det så att ett hus hus bär på en lång historia. Spegeldörrar kläs med masonit, plastgolv läggs in och handtag byts ut. För att några årtionden senare ta bort masoniten och plastgolven. Fram träder vackra dörrar och breda golvplank.

– Jag har lärt mig otroligt mycket om historia
och antikviteter sedan vi köpte huset, säger Tommy.

I sommarrummet uppe på vinden står en av husets nio kakelugnar. Troligtvis från 1700-talet. Ytterligare en eldstad finns. I köket står en stor pjäs med vedspis, bakugn och med varmhållningsugn i pigkammaren in-till.

 

 

Boktips! Stora boken om byggnadsvård av Göran Gudmundsson.

Vi pratar om byggnadsvård och är överens om att vi lär oss med tiden. Internet, litteratur och hantverkare är kunskapsbasen. Som amatör bygger man till slut sitt eget lilla nätverk, då till exempel Facebookgrupperna med specialintresse blir allt för mästrande. Vi konstaterar att det är synd, då det är många som vill göra en ansats att göra rätt och ta tillvara på äldre hus. En utmaning med ett gammalt hus är att samtidigt bevara och anpassa till dagens krav.
– Det är inte riktigt tydligt vad som får göras eller inte i kontakt med till exempel kommun och länsstyrelse, säger Tommy. Här hade han önskat mer möjlighet att söka bidrag och mer intresse. Till huset hör en flygel som är utom räddning. Tanken är att återanvända materialet efter nedtagande. Han har planer för både snickeri och smedja.
Tommys intresse för byggnadsvård har nog satt sig i tidiga år då han hjälpte morfar på Bergsmansgården i Utterbäck. Det fanns alltid någon syssla att hjälpa till med vilket han är tacksam för idag.
Fotograf Nina och jag lämnar gården och hoppas få komma hit igen för att följa familjen och gården på sin fortsatta resa.

Text: Anna-Lena Elg
Foto: Nina Simonen

Tapethistoria. Vad finns under lagren? I hallen ser originaltapeten ljuset igen och i salen kryper en annan tapet fram.

Detaljrikedomen är stor.