Landshövding Kenneth Johansson klipper bandet och pratar om ”en glädjens dag”.

Landshövdingen invigde Sjögläntan i Storfors

När landshövding Kenneth Johansson med eftertryck beskriver känslan vid invigningen av boendet Sjögläntan i Storfors talar han nog för många.
– Det här är en glädjens dag! Vad kan vara viktigare än att få skapa trygghet för de äldre som byggt upp välfärden i det här landet, säger han.

Trots att Storfors kommun i dagsläget inte har någon kö till kommunens särskilda boenden kommer ytterligare 20 platser att moderniseras i ett boende intill nya Sjögläntan som nu öppnar med 40 platser. Sammanlagt planerar Storfors att ha 60 platser.
– Vi bygger för framtiden. Efterfrågan kan växla snabbt och det gäller att vara förberedd. Enligt våra beräkningar skulle behovet vara större även idag, men Storfors äldre verkar vara ovanligt pigga, säger kommunalråd Hans Jildesten, som också jobbar för att Storfors ska bli regionens bästa folkhälsokommun.

Emil Wistbacka från Riksbyggen guidar inne i Sjögläntan.

– Vi satsar exempelvis på gratis träning för seniorer, frukost i skolorna, nya vandringsleder och subventionerade gymkort till höstadieeleverna, säger han.
Under invigningen av Sjögläntan talar Leif Linde, vd för Riksbyggen och Tore Johansson, konceptutvecklare för Riksbyggen om hur man vill bygga attraktiva, hållbara boenden i samverkan med kommunerna.
I Storfors kommun har personalen varit involverad i olika arbetsgrupper och man har gjort många studiebesök i exempelvis Munkfors som har ett liknande boende.
Pensionärerna Haldo och Barbro Hagström finns på plats som representanter för PRO.
– Vi har längtat länge efter detta och det blev bättre än vi kunde ha trott, säger Barbro.

Jan-Olof Sundahl, Haldo och Barbro Hagström och Karl-Erik Åslund är glada över det nya boende som nu invigs.

Och nog har både personal och boende något att se fram emot när flyttlassen går i mitten av oktober. Lokalerna bjuder på ljus och rymd samt stora kök där all mat ska lagas. Varje lägenhet är 32 kvadratmeter stor och har låga fönster för att man ska kunna se ut även från en fåtölj eller säng. Badrummen är anpassade med höj- och sänkbara toaletter, duschpallar och tvättställ. Runt hela badrummet finns handtag och själva badrumskonceptet heter Bano.
– I våra badrum kan man ofta klara sig själv även om man inte har full rörlighet och balans. Det ger mer integritet åt många som vill sköta sig mer självständigt, säger enhetschef Anna Thyberg.

Anna Thyberg

Undersköterskan Johanna Sandberg ler stort under hela rundturen.
– Åhh, det kommer att bli perfekt här! Och två ugnar finns det också som vi önskade. Allt känns mycket bättre än jag hade hoppats. Det ska bli så kul att få börja jobba här, säger hon.

Utsikt från Sjögläntan.

Text och bild: Eva Wiklund