Jonas Grund och Lucja Then bor i idyllen.

Bakom planket väntar en oas

Stolpens Handelsträdgård i Ölme ligger anonymt bakom ett bullerplank längs E18. Men den som kliver in genom grindarna hamnar i en verklig oas där slingrade stigar leder från den ena trädgårdstypen till den andra på ett oväntat stort område.
Här samsas persikoträd och nävor med brokbladig trädtulpan, mullbärsträd, buskpioner, näckrosor och hundratals olika sorter av perenner.

Det är inte bara själva visningsträdgården som är uppodlad. I skogen växer valnötsträd, rhododenronbuskar och en mängd ovanligare arter och på gärdet nedanför gården ska asparna ersättas av helt andra träd.

– Jag planterar överallt, säger Jonas Grund,
som visar sig vara en sprudlande trädgårdsentusiast.

Det var när han pluggade till landskapsingenjör på Alnarp för tolv år sedan som han träffade Lucja Then. Hon var utbytesstudent från Polen och pluggade till landskapsarkitekt. Idag är de gifta, har två barn och är dessutom kompanjoner och bor mitt i sin visningsträdgård.– Att bo här är nästan enda sättet att orka. Det skulle vara mycket jobbigare att åka iväg hem efter jobbet, säger Jonas, som efter en av de torraste majmånaderna i mannaminne är ganska sliten.
– Vi har så otroligt mycket växter som behöver vattnas att det tar minst sex timmar om dagen just nu, säger han, och berättar att en hel del av vattnet hämtas för hand i ett gruvhål för att spara på brunnens kapacitet.

Våren brukar vara en intensiv period i handelsträdgården, som har fokuserat på direktimporterade perenner, buskar och träd från bland annat Polen. Men Jonas menar att det mest är gammal sedvänja gör att folk inte vågar plantera under sommaren. Han skulle gärna se en mer utspridd säsong.

– Förr såldes växterna ofta barrotade och skulle planteras på våren, men idag när både buskar och träd odlas i krukor kan man precis lika gärna plantera på sommaren, säger han.

Lucja och Jonas jobbar inte enbart med försäljning av växter. En stor del av verksamheten är också Lucjas arbete med att planera och rita trädgårdar och de jobbar även praktiskt med att anlägga trädgårdar.
– Det är fritt och omväxlande, ett drömjobb på många sätt. Samtidigt kan det i perioder vara tufft att vara egen företagare, säger Lucja, som nu hoppas på en del regn över den mångskiftande trädgården.

Hennes egna favoritväxter är pioner, klematis och japansk lönn, men när hon planerar för en kund utgår hon alltid från förutsättningarna i den aktuella trädgården och självklart kundens önskemål.
– Det är verkligen jätteroligt att få vara kreativ och att få hjälpa folk så att det blir bra. Vi hjälper gärna till med odlingsråd till alla våra kunder, säger hon.
Jonas brinner för magnolior och har minst ett 20-tal olika i trädgården, De finns i olika färger och prisklasser och blommar vid lite olika tidpunkter. Han tycker dessutom mycket om rhododenron, woodlandsväxter och lundperenner.
– Jag är ofta ute och föreläser för trädgårdsföreningar och i andra sammanhang. Det är väldigt roligt, för ofta handlar det ju om att prata för andra som brinner för det här med odling, säger han.
Och för den med trädgårdsintresse kan det verkligen löna sig att undersöka vad som finns bakom handelsträdgårdens lite anonyma bullerplank.
– Välkomna in. Vi vill gärna dela med oss av det vi brinner för, säger Lucja.

Trädgårdstips

• Gräv inte bort jorden i din trädgård och ersätt den. Blanda istället ut och förbättra jorden.

• Anpassa växtligheten efter vilken typ av jord du har. Det finns olika växter som trivs bra i olika typer av jord.

• När du planterar. Gräv en grop och vattna innan du sätter din växt och fyller igen.

• Det är bättre att vattna rejält en gång i veckan än att vattna lite varje dag.

 

 

Text & foto: Lars Larsson