10-årsjubileum för Poker Run Vänern

Snart är det dags igen för Poker Run Vänern. I år för tionde gången. Den 21 juli kommer publiken ännu en gång få se ett 30-tal snabba båtar på turen runt Vänern med start och mål i Kristinehamn. Kravet på båtarna som deltar, är att de måste vara minst 20 fot långa och klara en marschfart på 35-40 knop och vara av typen amerikansk offshore-/powerboat.

Även om vi pratar om muskelbåtar är inte hela grejen att köra fortast.
Det handlar mer om en tur på vackra Vänern. Båtarna utgår från Mastmagasinet i Kristinehamn och på vägen ut till Picasso får besättningarna ett kuvert med ett spelkort. Längs rutten mot lunchuppehållet i Karlstad fylls kortförrådet på flera ställen, liksom på återvägen till Kristinehamn. Kort som man sedan ska spela poker med på kvällens avslutning på Mastmagasinet i Kristinehamn. Kuverten med kort delas ut förslutna och får inte öppnas förrän vid kvällens spel. Varje besättning utser en medlem, som får uppdraget att spela pokerturneringen. Äran blir belöningen för den bäste pokerhajens besättning. På lördag kväll uppträder klassiska duon Rydell & Quick på Mastmagasinet.

Den 21 juli går starten vid Picasso-statyn vid inloppet till Kristinehamn kl 12.30. Båtarna är tillbaka i Kristinehamn vid 16-tiden.
Arrangörerna Poker Run Vänern ser även i år fram emot stora åskådarskaror längs banan. Precis som tidigare år räknar man med stort intresse och många publikbåtar utanför Picasso.

Stort intresse
27 båtar är anmälda hittills i år, mestadels från Sverige med några inslag från Tyskland. En av deltagarna är Per Bäckström från Kristinehamn, som ser fram mot året Poker Run Vänern.
– Det här är årets höjdpunkt och att få bjuda in båtar från hela Sverige och Tyskland till Vänern, som många anser verkligen exotiskt, ger bra reklam för våra trakter. Det kommer säkert in fler anmälningar fram till juli, så jag tror på ett 35-tal båtar till start.


Per är också inblandad i arrangörsstaben och bjuder på en nyhet inför årets 10-årsjubileum.
– På fredag kväll blir det uppvisning vid Yttre hamn, då åskådarna kan bekanta sig med ekipagen på nära håll.
Per Bäckström trycker också på att Poker Run inte är någon tävling.
– Den här idén kommer från USA. Vi kör tillsammans, men får också chansen att dra på ute på öppet vatten. I trånga passager tar vi det lugnt och följer fartbegränsningar och tar hänsyn till åskådarbåtar, avslutar Per, som håller på med slutputsen av båt och motor inför Poker Run Vänern.

Vi saxar lite ur tävlingsreglerna

  • Alla deltagare måste använda flytväst under färd.
  • Förare får ej vara påverkad av alkohol under färd
  • Där fartbegränsningar råder ska dessa respekteras.
  • Föraren måste använda ett ”dödmansgrepp” under färden.
  • Håll avstånd till övriga båtar.

 

Text: Anders Björklund
Foto: Fredrik Sylvander