Rofyllt hos Eva

Eva Jungmarker tar emot i sin nya lokal i en av Karlskogas äldsta byggnader, Bredablick. Det är en ljus och vacker lokal med stort fönster ut över staden. Här finns plats för coachande samtal och avkopplande massage, Evas specialområden.

Eva driver företaget Rofylld och 1 november flyttade Eva med sin verksamhet till Bredablick efter att under några år bedrivit verksamheten hemmavid. Det första man möts av i lokalen är det stora vackra fönstret ut över staden och med utsikt mot Karlskoga kyrka. Här har Eva inrett med plats för coachande samtal och avkopplande massage. Tända ljus, den fina utsikten och Evas lugna närvaro skapar helt enkelt en rofylld atmosfär.
Eva har bakgrund inom vården men sadlade om och utbildade sig till avspännings- och stresspedagog. Hon ville göra något som får andra att må bättre och vågade ta klivet att bli sin egen för ungefär två år sedan. Hennes specialistområden är stresshantering och avslappnings-/klassisk massage för både företag och privatpersoner. Nyligen har hon också vidareutbildat sig i MI, Motiverande samtal. Till våren planerar Eva även att starta stresshanteringskurser.

Vila och återhämtning är A och O
Evas arbete vänder sig till alla som redan upplever stress och hon strävar också efter att arbeta förebyggande.
– Att ha balans i vardagen är viktigt. När vi är stressade har det uppstått obalans i inre och yttre resurser och mellan inre och yttre krav, säger hon.
Stress är en biologiskt viktig process i kroppen som kopplas på vid fara. När stressen ökar, ökar produktionen av stresshormoner såsom adrenalin och kortisol. Vid återhämtning ökar lugn- och ro-hormonerna och det är balansen mellan ”gaspådraget” och ”bromspådraget” som är så viktigt för vårt välmående.
Kortare påslag av stress gör oss alltså alerta och fokuserade men det krävs återhämtning och vila efteråt. Och det är just vila och återhämtning som vi idag inte tillåter oss i tillräcklig utsträckning. Om stressen får fortgå kan det bidra till allvarliga konsekvenser för vår hälsa.

Få igång kroppens lugn- och ro-hormoner och må-bra-hormoner
– Vid stress är det viktigt att slappna av och släppa tankar, säger Eva.
Hon använder olika metoder vid stresshanteringen. Samtalsdelen går ut på att ta fram rätt verktyg och strategier tillsammans med kunden. Avslappningsmassage och att lära sig att slappna av och andas på rätt sätt är andra viktiga verktyg. Kroppen reagerar nämligen positivt på beröring. Att smörja in händerna, massera fötterna och ta en avkopplande dusch där vattenstrålarna träffar hudens tryckreceptorer får kroppen att producera de goda lugn- och ro-hormonerna och må-bra-hormonerna. På så sätt kan man hjälpa sig själv att koppla av, tipsar Eva.
Skogspromenader, yoga, musik, roliga Youtube-klipp och kontakt med djur är värdefulla tips som Eva delar med sig av. Att unna sig en hjärtlig kram med någon man tycker om triggar också hormonerna som gör att vi mår bra.
Mindfulness och samtal med kognitiv inriktning är metoder som Eva använder i sin verksamhet. Genom dessa kan vi lära oss att tänka annorlunda. Eva menar att det trots allt är vi själva som kan lära oss att hantera olika situationer i livet. Och det är just detta jag bär med mig från mitt besök hos Eva. Med egna erfarenheter av vad alltför lång negativ stress innebär uppmanar jag er alla att ta hand om dig själv, lyssna på vad din kropp säger dig och tillåt dig vila och återhämtning.

Text & foto: Nina Simonen