Yngve och Kerstin på framsidan av huset som omgärdas av härlig grönska.

Villa Furuviks trädgård med gammeldags charm

På Villa Furuvik i Lundsberg, strax utanför Storfors, bevaras den gamla trädgårdens karaktär och varje sommar bjuder Kerstin och Yngve Wåhlstedt in allmänheten till Öppen trädgård och visningar för trädgårdsintresserade.

Det är en av augustimånads fina soliga dagar när jag parkerar utanför Villa Furuviks klassiskt vita pinnstaket. Yngve kommer från brevlådan och vi följs åt till framsidan av huset där Kerstin möter upp med familjens fyrfotamedlem hunden Ceasar. Villa Furuvik består av en huvudbyggnad som ingick i bygget av Lundsbergs skolan i början av 1900-talet. På den 11.000 kvm stora tomten finns flera mindre byggnader i samma gamla stil.

Kerstin börjar med att visa paradrabatten ”Röda rabatten” som fortfarande ståtar med perenner och sommarblommor av olika slag. Vi kikar på ”Kryddåttan”, en åttkantig låda med alla de viktiga kryddväxter som ska finnas nära ett hus kök. Vid entrén till det ståtliga 110 år gamla huset står stora krukor med lika ståtliga Afrikas blå lilja i full färd med att spricka upp. Vi fortsätter rundturen i trädgården och hukar oss under grenarna på en stor lind där Kerstin och Yngve byggt en trädkoja. Det hängande grenverket med de ljusgröna bladen silar sommarljuset och det är lätt att föreställa sig magiska stunder under linden i sällskap med de trädandar som Kerstin och Yngve hänvisar till i sin besöksinformation.
I en skuggig del av trädgården ligger ”Lunden” där vårlökar och primulor trivs liksom den rödglänsande trolldruvan, ramslök och en sen variant av vaxklocka. Tidigare i somras blommade här också rariteterna tillika Kerstins favoriter, blodört och lunddocka.
”Tropiska hörnan”, en 65 kvm stor perennrabatt, omgärdar nästan hela Yngves snickarverkstad med långa klasar av björnbär som tillsammans med söta persikor mognar på väggen.

Några av trädgårdens alla vackra dahlior.

 

Vackra dahlior.

Malva från Selfridges varuhus i London.

Liljor i kökslandet.

Klassiskt växthus och gammeldags växter

Kerstin och Yngves växthus är i klassiskt engelskt rött och vid ena knuten ståtar vackra mörkröda dahlior, en växt som det finns många av i den här trädgården och liksom de flesta av trädgårdens växter odlats fram av paret själva. På våren dras ungefär 1700 plantor upp, berättar Kerstin.
I växthuset hänger vindruvor från taket och den sköna sittplatsen omgärdas av prunkande pelargoner som Kerstin poängterar hör till husets sekelskiftesstil. I den här trädgården premieras växter med gammeldags charm som inger besökaren inspiration och mod istället för prestationsångest inför den egna trädgården. Det här är ingen kompakt visningsträdgård full med olika rariteter utan här värnas gammeldags sorter som återskapar den traditionella sekelskiftesträdgården.
Röda och gula tomatplantor har planterats på baksidan av växthuset som vetter mot söder och snart kan paret börja skörda till vinterns tomatmarmelader och ratatouillegrytor. Bland annat finns här en ersättare till den gamla klassikern Dansk export, en pålitlig sort som ger stor skörd.
Nedanför växthuset ligger grönsaksodlingen som tillhandahåller hushållet med allehanda grönsaker. Ätliga växter varvas med blomsterprakt och den stiliga svartkålens mörka blad bryter dramatiskt och vackert mot det gröna. Här frodas den himmelsblå bergsvallmon som också tillhör en av Kerstins favoritväxter. I ”Bärhörnan” har nyligen det mesta av de röda vinbären skördats i goda vänners lag. Röda vinbär är en favorit till frukostfilen, säger Kerstin.

Den ståtliga svartkålen skapar kontrast i trädgårdslandet.

 

Blågul rabatt mot Lundsbergs skola

Vid strandkanten ligger Sjöstugan där besökare kan läsa om husets och trädgårdens 100-åriga historia. Vid badplatsen precis nedanför Sjöstugan har man anlagt en rabatt som är riktad mot Lundsbergs skola på andra sidan sjön och färgskalan i rabatten går i svenska flaggans färger. I viken hittar vi röda näckrosor som inplanterats av Kerstin och Yngve. Vita näckrosor finns naturligt i sjön, berättar Kerstin. Nu kommer vi till den lite vildare delen av trädgården och följer en stig som Kerstin kallar Strandpromenaden. Hon avslöjar att det är en del jobb med att ”städa upp” nedblåsta grenar längsmed stigen före trädgårdssäsongen. Längs promenaden kan man sätta sig på en bänk med utsikt över sjön och har man tur, som vi har den här dagen, får man se urtidsfågeln lommen på nära håll.

Kerstin omgiven av sin pelargoner i det prunkande växthuset.

Familjens fyrfotamedlem hunden Ceasar vilar skönt i skuggan.

En av trädgårdens blå liljor med vackra pelargoner i bakgrunden.

Hönsen bidrar till gammeldags karaktär i trädgården.

Trädgårdens hjärta

Vi lämnar lommen i fred och traskar vidare. På vägen passerar vi ”Tänkestenen” som inbjuder till andaktsfulla pauser i tillvaron. Här kan man sitta en stund och meditera till skenet av en stämningsfull lykta som Kerstin placerat ut på stenen. Här kan jag tänka mig att stanna en stund men trädgården tar inte slut här och vi fortsätter vidare förbi den praktfulla gamla eken mot det viktigaste i en prunkande trädgård, komposterna, trädgårdens hjärtan som Kerstin kallar dom.
De stora komposterna ger liv åt hela trädgården och fylls med löv och trädgårdsavfall som sedan används till jordförbättring. Materialet i komposterna ska vändas några gånger om året, till stor glädje för hushållets höns kan jag föreställa mig. Jag pratar lite med hönsen som också är en del i en traditionell trädgårds vardagliga skötsel och bidrar till den gammeldags karaktär som Kerstin och Yngve vill förmedla med sin vackra trädgård på Villa Furuvik. Efter vår rundtur bjuder Kerstin på fika i växthuset och vi pratar vidare om höns och om Kerstins fröodling av en malva från självaste Selfridges i London. Idag finns den i buxbomrondeln på husets framsida men Kerstin planerar att dela med sig av den till besökare. Hjärtlig generositet och gästfrihet är något som jag, och många med mig, kommer att minnas från besöket hos Kerstin och Yngve på Villa Furuvik.

Röda inplanterade näckrosor.

Himmelsblå bergsvallmo, en av favoriterna.

I växthuset hänger vindruvor från taket.

Foto/text av Nina Simonen