Nostalgiska vindar och nymodigheter på Kulturcentrum Berget

På Kulturcentrum Berget i Degerfors kan besökare frossa i nostalgi, hantverk, konst och gott fika.

”Vad är Berget?”. Med de orden börjar intervjun med föreningen Bergets ordförande Gittan Pettersson. Vi sitter i Gittans ljusa ateljé, i ett så kallat ”spisrum” som helt enkelt är ett av de rum där det fanns en spis då husen på Berget fortfarande var arbetarbostäder till järnverket.

”Berget är ett smultronställe, en idyll som är rogivande och där våra besökare ska må gott” sammanfattar Gittan. Det är viktigt att både bevara det historiska och förnyas och det är vad man också gör på Berget. Här finns ett nybyggt historiskt vagnslider och det arrangeras bland annat musikaftnar och träningskvällar med zumba. På vindsvåningen ovanför Gittans modeateljé finns en nostalgivind med kläder från sekelskiftet till det färgstarka 60-talet, antika möbler och leksaker som för besökaren tillbaka till svunna tider. Vid Bergets kafé finns också ett rum som är inrett såsom arbetarna en gång levde.
Hantverkare och butiker lever upp i den vackra miljön och för de minsta besökarna finns Svingelsskogen som Monica Forsberg är initiativtagare till. Sveafallen och djurhagarna bjuder på fina naturupplevelser som också bidrar till att man gärna stannar länge på Kulturcentrum Berget.

Medeltidsmarknaden är ett av Bergets alla evenemang som anordnas under året.

av Nina Simonen