Ekonomisk stabilitet och trygghet inför framtiden

Hej igen, jag heter Per Forsman och är kontorschef på Handelsbanken i Karlskoga. Under året kommer ni med jämna mellanrum kunna se min spalt här i Mnytt.
Tanken är att på ett kort och enkelt sätt ta upp aktuella saker rörande ekonomi i vardagen. I dagens spalt tänkte jag kort beröra lite tankar runt det ekonomiska läget och hur det kan tänkas påverka oss.

Efter en höst och vinter där det pratats en hel del om brexit, handelskrig och importtullar med mera känns det extra skönt att äntligen få gå ut och sätta sig på den egenhändigt hopsnickrade altanen med en kopp kaffe och istället lyssna på fåglarnas kvitter.
Vart ekonomin är på väg är som alltid svårt att sia om, men de saker som nämnts ovan är onekligen av sådan art och karaktär som skapar en viss oro på marknaderna runt om i världen. Orosmoln är aldrig bra för börsutveckling och tillsammans med allt fler röster om lågkonjunktur är en viss inbromsning i ekonomin att vänta.
Många företag verkar dock glädjande nog fortsatt må riktigt bra (inte minst här i Karlskoga) och tillväxten förväntas även den att fortsätta, men högst troligt i en långsammare takt än dagens.

När riksbanken vill få fart på ekonomin brukar de som många vet sänka räntan för att underlätta för företagen att investera, och i förlängningen få fart på verksamheten, och med det även tillväxten. En inbromsning i ekonomin borde således tala för att de tidigare spådda räntehöjningarna låter vänta på sig. Detta syns även i flera bankers ränteprognoser.
I ett läge där företagen fortsatt mår relativt bra och skapar jobb, samtidigt som räntehöjningarna troligen skjuts lite på framtiden, borde det därför vara fortsatt goda förutsättningar för mångas privata ekonomi. Lägg en prisstabilisering på villamarknaden till detta och läget känns på många sätt rätt bra.
I goda tider är det alltid bra att både försöka stoppa undan en extra slant, amortera i god takt samt hålla efter sitt boende. Kombinationen av dessa faktorer skapar en ekonomisk stabilitet och trygghet inför framtiden oavsett vart den tar oss.
Trots att min fru har en helt annan yrkesbana än jag har även hon observerat mycket av detta jag nyss skrivit gällande min syn på det ekonomiska läget. Hon tycker därför att vi bör investera i ett spa-bad. Då jag tycker det är en stor investering, samtidigt som det bär mig emot att såga i min (som jag tycker) fina altan, försöker jag att stå emot och förordar istället ett fågelbad. Vi får se vem som vinner.
Önskar er alla en trevlig vår!

Per Forsman,
Handelsbanken i Karlskoga