Bilnyheter från världens alla hörn

2016 – alla tiders bilår
Landets bilhandlare kan skratta hela vägen till banken, för i Sverige såldes det bilar som aldrig förr. 2016 blev ett hejdundrande år för nybilsförsäljningen och går till historien som det bästa bilåret någonsin. Över 1000 fordon fick varje dag nya ägare, vilket resulterade i att man sålde hela 372 296 personbilar. Årets bästsäljare blev dock inte någon Volvo-modell, utan för första gången på 54 år fick göteborgarna se sig besegrade av Volkswagen och närmare bestämt Golf.

Kinabilar i trubbel
Succéfilmen ”Cars” eller ”Bilar” stötte på patrull när den kinesiska biorullen ”Autobots” började gå upp på landets biografer. Det visade sig nämligen att den animerade historien var en kopia av Disney Pixars populära film. Amerikanarna stämde därför kineserna och har nu fått rätten på sin sida. Filmskaparna kom dock riktigt billigt undan sett till amerikanska mått och fick betala närmare två miljoner i skadestånd. Filmregissören Zhuo Jianrong hävdar dock till sitt försvar att han aldrig sett eller hört talas om originalfilmen.

Vilken bussig Volvo
Vad har fjorton hjul och sväljer hela 300 passagerare? Svaret är faktiskt inte en Airbus A330 utan Volvo Gran Arctic 300. Fordonet tar nämligen lika många passagerare som flygplanet och kan därmed titulera sig ”världens längsta buss”. Utvecklingen sker i Brasilien och tanken är att kunna erbjuda effektivare transportmedel. Volvos nya dragspel ersätter tre bussar av standardlängd och har försetts med extradörrar för att underlätta på- och avstigning.

Världens mest eftersökta
Nu har sökjätten Google släppt sin lista över världens mest sökta bilmärken 2016, men att pricka in rätt märke på rätt placering är lika svårt som att vinna drömvinsten på lotto. På tionde och sista plats hittar vi Rolls-Royce, därefter hamnar Maserati tätt följt av Bentley, Jaguar och Ford. Femteplatsen knips av Volvo – där nya XC90 är den mest sökta modellen. Lamborghini norpar fjärdeplatsen, bronset tas av Tesla samtidigt som silvret hamnar hos tyska Mercedes. Alla biltillverkare får dock se sig besegrade, för guldpokalen går till ingen mindre än japanska Honda.

Av Jenny Nilsson / CNP AB

Leave a Reply