Med start 1 augusti införde Karlskoga Energi & Miljö effektavgifter för sina elnätskunder, en förändring avsedd att jämna ut belastningen i elnätet. Vi slog en signal till marknadschef Peter Jarl för att höra hur det gått och be honom räta ut några av de frågor och oklarheter som funnits kring den nya prismodellen.
Varför har effekttaxa införts?
– Det korta svaret är att det är en föreskrift från Energimarknadsinspektionen att alla elnät i Sverige ska ha infört effekttaxa senast 1 januari 2027. Det är något vi måste göra. Vi är mitt i en energiomställning där vi om bara 20 år förväntas använda dubbelt så mycket el som vi gör i dag. Förenklat innebär det att vi behöver bygga ett dubbelt så stort elnät, vilket återigen lite förenklat skulle innebära en fördubblad taxa. Nu är det dock så att nätet inte används så effektivt som det skulle kunna göra utan hur mycket nätet används varierar med en hög förbrukning vissa tider och en lägre förbrukning andra tider. Kan vi då jämna ut förbrukningen behöver vi inte bygga ut nätet lika mycket och då blir det i slutändan lägre taxor för kunden än det annars blivit.
Det är klart att vi hade kunnat vänta till 2027 med att inför effektavgifter, men ju tidigare vi gör det här desto mer utrymme finns för korrigeringar om vi skulle se att det skulle behövas. Kanske är det till och med så att vi borde gjort det här tidigare.
Varför har ni valt att mäta förbrukningen för vinterns högre effektavgift mellan kl.06-20 när det i andra kommuner mäts på andra tider?
– Det beror på hur förbrukningen ser ut i Karlskoga. Vi har en hög förbrukning mellan de tiderna och det är då vi behöver jämna ut och flytta förbrukning till andra tider. Det är förbrukningsmönstret som styr vilka tider vi mäter. Hade vi haft ”mjukare” tider hade vi istället fått ha en högre avgift.
Vilken är den vanligaste fråga ni fått från kunder och allmänhet kring införandet av effektavgift?
– Vi får mycket frågor, men en vanlig är varför vi inför det här just nu, en annan om man kan se sina toppar i appen, och många frågar hur man ska tänka för att få en låg kostnad. Det är också en del som undrar varför vi valt att mäta högsta toppen istället för ett medelvärde som vissa elnät valt att göra. Svaret på den sistnämnda frågan är att vi dels betalar för vår högsta topp till överliggande nät, men vi tror också att det ger ett större incitament till utjämning och desto mer vi ställer om desto lägre kostnadsökning blir det framöver. Vi vet ungefär hur mycket vi behöver få in för att driva och investera i elnätet, och skulle vi mäta medelvärde skulle vi istället få höja avgifterna på andra ställen för att få in samma pengar.
Har det funnits några missförstånd eller felaktiga uppgifter som ni från er sida vill reda ut eller förtydliga?
– Det har det, och generellt uppmanar vi alla som har frågor eller funderingar att ringa till oss så hjälper vi till och ger tips och råd. Det är alltid bättre att vända sig till oss än att tro att allt som skrivs på sociala medier är sant. Vi har sänkt den fasta avgiften med 63% för huvudsäkringar på 16 ampere, i snitt för alla säkringar 60%, vilket gör ganska mycket. Sedan har vi tagit de pengarna och istället lagt på effektavgifterna. För Elnät är det ett nollsummespel på sista raden, men gör att man som kund kan påverka sin kostnad genom att jämna ut sin förbrukning och undvika höga effekttoppar. Vi mäter förbrukningen varje timme dygnet runt och det är den timme i månaden där du använder mest el vi tar betalt för, och vi tar bara betalt för den en gång.
Hur har det här tagits emot kunderna? Vad har ni fått för reaktioner?
– Det har varit mycket reaktioner, och många har varit oroliga för hur det ska påverka deras elräkningar. Men vi upplever att de som ringt hit och som vi pratat med fått en annan förståelse både för hur det fungerar och vad man själv kan göra för att påverka sina kostnader. Så vi uppmanar alla som har frågor att ringa oss så hjälper vi till.
– Vi införde effekttaxa för de med säkringar på över 35 ampere redan förra året, och då var det istället många i den kundgrupp där vi nu infört det som hörde av sig och undrade varför inte de fått effekttaxa. Så det har varit åt båda håll.
– Vi har förståelse för att alla inte är positivt inställda till det här och alla har rätt till sin åsikt, men ge oss chansen att förklara och ge tips på hur du kan sänka din effekttopp så kanske det blir lättare att ta den stora förändring det här innebär.
Finns det något ytterligare ni vill lyfta fram eller skicka med kring ämnet effektavgift?
– Inte mer än att återigen uppmana alla som undrar över något att höra av sig till oss så hjälper vi till, och tar oss tid att förklara hur vi tänkt och varför. Effekttaxan ger en större möjlighet att påverka sin kostnad än det funnits tidigare, och det kan bli så att man till och med får en lägre kostnad. Ring oss så kan vi titta på hur just ditt förbrukningsmönster ser ut och vad du kan göra för att sänka dina toppar.
Text: Nicklas Remmegård
Foto: Karlskoga Energi & Miljö
Så fungerar effekttaxa
- Den timme i månaden då du förbrukar mest el, topplasttimmen, ligger till grund för hur mycket du betalar i effektavgift.
- Förbrukningen (i kW) under topplasttimmen multipliceras med effektavgiften på 51,45 kr.
- Mellan november och mars tillkommer det som kallas Effektavgift hög. Denna beräknas utifrån den timme i månaden mellan kl. 06-20 på vardagar då du förbrukar mest el, och ligger på 87,55 kr.
- Har du en topplasttimme på exempelvis 10kW blir din effektavgift således 514,50 kr under sommarhalvåret, och 1390 kr på vintern.
- Utöver effektavgiften består din elnätsavgift även av en fast och en rörlig del. Den fasta delen varierar beroende på storleken på huvudsäkring, från 2375 kr per år för 16 ampere till 5875 kr per år för 25 ampere. Den rörliga kostnaden ligger på 18,90 öre/kWh.
Notera att ovanstående gäller för dig som är kund hos Karlskoga Energi & Miljö. Principen är densamma även i andra kommuner, men priser och vilka timmar som mäts varierar.