Höstens mest uppmärksammade auktion går av stapeln 1 oktober när Stockholms Auktionsverk auktionerar ut ett stort antal av den hädangångne artisten Tim Berglings – mer känd som Avicii – personliga tillhörigheter. Instrument, studioutrustning, kläder och mycket annat går under klubban till förmån för Tim Bergling Foundation.
Föremålen som auktioneras ut under titeln The Avicii Collection – A charity auction har skänkts av Tim Berglings familj och alla intäkter går till stiftelsen som bär hans namn och som arbetar med att främja ungas psykiska hälsa.
– Familjen har under lång tid övervägt hur de ska hantera föremålen och kom fram till att en välgörenhetsauktion för The Tim Bergling Foundation var det bästa sättet. Eftersom en auktion omvandlar dem till finansiella medel för att hjälpa andra – istället för att bara fortsätta ha dem magasinerade, säger Stockholms Auktionsverks specialist Malin Sveholm i ett pressmeddelande.
Att föremålen säljs via en välgörenhetsauktion går också i linje med Tim Berglings egen filosofi och inställning till rikedom. Stockholms Auktionsverks Tom Österman berättar att man från familjen fått lära sig att han inte fäste något större värde vid materiella ägodelar och inte samlade saker för att lägga på hög.
– Hans syn på pengar var snarare att ju större tillgångar man har, desto större anledning har man att dela med sig – för att göra världen till en bättre plats.
Auktionen består av 267 utrop och att den tilldrar sig stort intresse är tydligt. Redan ett par veckor innan det första klubbslaget har en majoritet av föremålen överträffat sitt utropspris. Något som också visar på svårigheten i att värdera den här typen av föremål som genom sin proveniens, att ha tillhört en känd person, får ett extra värde. Som exempelvis en hoodie från gymnasieskolan Östra Real som Tim Bergling ofta bar. Värderingen på 4 000 – 6 000 kronor är bara den förhållandevis rejält tilltagen för ett plagg som i andra exemplar knappt skulle gå att sälja för lumpvärdet, i skrivande stund ligger det högsta budet en bit över 20 000 och lär gå upp ytterligare innan klubban går i bordet.
Text: Nicklas Remmegård
Bilder: Stockholms Auktionsverk