Kia Optima debuterar

Kias bästsäljare i USA, Optima, visas på bilsalongen i New York i en version som endast kommer att säljas ”over there” men de stora penseldragen återfinns naturligtvis också i bilen som kommer till Europa och Sverige senare i år.

Kias bästsäljare i USA, Optima, visas på bilsalongen i New York i en version som endast kommer att säljas ”over there” men de stora penseldragen återfinns naturligtvis också i bilen som kommer till Europa och Sverige senare i år.

För fem år sedan visades Kia Optima för första gången. På den amerikanska marknaden är bilen väldigt populär och har de tre senaste åren varit Kia Motors Americas mest sålda bil. Den amerikanska bilen tillverkas dessutom i USA och i Kia Motors fabrik i West Point, Georgia. Bilen som kommer till Europa tillverkas i Kias fabrik i Hwasung i Sydkorea.
Eftersom den tidigare generationen Optima var en sådan framgångssaga för varumärket blev det en delikat uppgift för Kias designers att behålla bilens identitet samtidigt som man skulle göra ett självklart – och självsäkert – steg framåt för att bilen ska kännas modern och fräsch.
De karakteristiska dragen känns direkt igen och de stora förändringarna är att bilen är något längre, bredare, högre och har ett styvare chassi och ny servostyrning för förbättrade köregenskaper. Den längre hjulbasen tillsammans med att bilen är bredare innebär att nya Optima är rymligare och har bättre lastkapacitet än nuvarande modell.
Om inte de exteriöra förändringarna är så stora har det hänt mer interiört. Fler mjuka material har använts i kupén som nu har en mer enhetlig och renare design. Fler säkerhetsfunktioner, t ex autobroms som även bromsar för fotgängare och cyklister, blir också jämfört med nuvarande modell utmärkande för nya Kia Optima.

 

Leave a Reply