Midsommar i luften

(M a i d e n h e a d – E n g l a n d)

Snart är det dags att dansa små grodorna runt midsommarstången och fira årets längsta dag. Men festligheterna har också en mörk baksida – rattonykterhet. Allt fler sätter sig bakom ratten trots att de druckit alkohol, både medvetet och omedvetet. Många chansar dagen efter trots att det finns en väldigt enkel lösning. Många av dagens alkomätare är extremt pålitliga och vi har hälsat på hos Alcosense.

Fyra mil väster om London ligger Maidenhead och det är här som Alcosense har sitt huvudkontor. Vi möter grundaren Hunter Abbott och om du är en hejare av motorsport så klingar namnet välbekant. Hunter har tävlat professionellt allt sedan barnsben, bland annat i BTCC, och när hans bäste vän blåste positivt i en poliskontroll så föddes företagsidéen.

Lagstiftningen varierar

”Vi hade varit på samma bröllop, druckit lika mycket och båda körde bil samtidigt dagen efter” berättar Hunter. Kompisen åkte fast för rattfylleri och då började funderingarna på vad som kunnat hända den där ödesdigra sommardagen. Hunter började sätta sig in i ämnet och det visade sig vara betydligt mera komplicerat än vad han först anat. För det första så varierar promillehalten från land till land och för det andra så finns det bara inom EU tre olika beräkningsmetoder för alkoholen i utandningsluften. ”Om du exempelvis använder din svenskinställda alkomätare här i England kommer resultatet att visa upp till femton procent för lite” säger Hunter och skakar på huvudet. Tittar vi på Sverige så säger lagen att 0,2 promille i blodet motsvarar 0,10 milligram per liter i utandningsluft, vilket är gränsen för rattfylleri.

Trio med bränsleceller

Alcosense säljer tre olika alkomätare: Excel (1699:-), Pro (2500:-) och Ultra (3499:-). Hela syskonskaran har en 1,8-tums färgskärm och förlitar sig på bränslecellsteknik. Lillebror har en bränslecell på 64 kvadratmillimeter, mellansyskonet 121 och storasyster 200. Kort sagt: ju större sensor desto pålitligare och dyrare alkomätare. Vi har jämfört modellerna i labbmiljö och testresultatet skiljer sig marginellt jämfört med referensmätaren från Dräger, vilken används av polisen i bevissyfte. Det visar sig att Excel har ett mätresultat på +0,09 promille, Pro +0,04 och Ultra +0,02. För att alltid få så här pålitliga siffror bör dock alla mätare kalibreras en gång om året och det kostar 376 kronor. ”Självklart ska man låta bilen stå när man druckit, men tyvärr ser inte verkligheten ut så och där hoppas jag att vi har en uppgift att fylla” avslutar Hunter Abbott. Ha nu en lagom glad midsommar!

 Text: Johannes Gardelöf / © CNP AB

Foto: CNP AB