Höga berg och djupa dalar

Livet tillsammans med nya Nio EL7 kan beskrivas som en känslomässig berg- och dalbana. Den kinesiska elbilen påminner om ett digitalt nöjesfält med mängder av avancerad elektronik och hajpade funktioner. Nio har tagit i från tårna för att göra sin suv så spännande och storslagen som möjligt. Ändå tvekar vi inför åkturen eftersom biljettpriset är högt och batterivalet gör oss yra i mössan.

När vi tar plats i dagens testbil är första känslan att någon stirrar på oss och mycket riktigt. På toppen av instrumentbrädan sitter en liten rund boll som kan vrida på sig och vars digitala ögon blinkar. Den virtuella assistenten presenterar sig som Nomi och visar sig vara både gullig samt irriterande. Dessutom kan hon varken förstå eller tala svenska, men låt oss återkomma till det.

Inbäddad i sockervadd

Med sina nästan fem meter i längd och två meter i bredd är Nio EL7 ett storslaget nöjesfält som kan jämföra sig med självaste Audi e-tron. Formgivningen bjuder å andra sidan inte på några större sensationer utan här är det verkligen insidan som räknas. Nios vassaste kort är utan minsta tvekan komforten och här bjuds man på en flärdfull färd inbäddad i sockervadd. Framstolarna bjussar på massage samt ventilation samtidigt som sittplatserna går att ställa i fjorton olika positioner. I mitten huserar en supertunn 12,8-tums pekskärm och strax ovanför hittar vi Nomi som gärna kommenterar körningen. Hon diggar när man lyssnar på musik från de 23 högtalarna men tyvärr sträcker sig inte intelligensen till att lära sig svenska. Här är det kinesiska eller engelska som gäller. Även baksätet är rejält tilltaget och bagaget sväljer hela 570 liter.  

Vågad åktur

På tal om bagage så existerar inte någon främre avlastningsplats utan där finns bara ett svart plastlock som döljer det allra heligaste. Vad sägs om fyrhjulsdrift, luftfjädring och dubbla elmotorer på 653 hästkrafter som klarar sprinten till hundra på 3,9 sekunder? Tekniknivån är imponerande – men det är tyvärr inte ekonomibiten. Grundpriset börjar från 839 000 kronor men då ingår inget batteri som för övrigt finns i storlekarna 75 respektive 100 kW. Vill du köpa den väsentliga men ack så dyra komponenten talar vi om 130 000 respektive 240 000 kronor och vill du i stället hyra ligger månadspriset på 1 799 respektive 2 999. I hyran ingår dessutom två fria batteribyten per månad, vilket är kinesernas trumfkort. Hela paketet kan bytas på fem minuter utan att en människa vidrör bilen och för dagen finns Power Swap-stationer i Kungälv, Mantorp och Varberg. Visst bjuder Nio EL7 på mycket underhållning men glöm inte att det rör sig om en vågad åktur i en attraktion utan historia.

Text: Willy Priske och Johannes Gardelöf / © CNP AB

Foto: CNP AB