Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

DeLorean är tillbaka

DeLorean DMC-12 gjorde succé i filmtrilogin ”Tillbaka till framtiden” men ändå tillverkades åttiotalsikonen enbart under två år innan företaget gick i konkurs. Nu har dock Italdesign plockat fram skissblocket och resultatet är nya DeLorean Alpha 5. Givetvis lever måsvinge-dörrarna kvar och den närmare fem meter långa kärran har plats för fyra resenärer. Under den väldesignade karossen arbetar dubbla elmotorer ihop med ett batteri på 100 kWh. Alpha5 ska ta DeLorean tillbaka till framtiden – igen!

Fy hundan så bra

Visste du att en av världens mest populära hundleksaker härstammar från en Volkswagen? Joe Markham älskade sin hund Fritz men vovvens ständiga tuggande på allt gjorde husse galen. En dag när Joe höll på att meka med en folkabuss så fick Fritz tag i en gummidamask till en drivaxel och det visade sig att delen var den perfekta – hundleksaken! I ett garage strax utanför Denver föddes alltså idén till Kong och nu, femtio år senare, har den bilinspirerade tuggprylen sålts i miljontals exemplar.

GM siktar på månen

En helt ny månbil har tagit form och bakom skapelsen står General Motors tillsammans med Lockheed Martin. Fordonet är en viktig pusselbit i NASA:s kommande rymdexpedition och utvecklingen har minst sagt gått i raketfart. Lunar Terrain Vehicle är elektrisk, helt självkörande och kan ta sig längre bort från landningsplatsen än tidigare, vilket kommer väl till pass då endast fem procent av månens yta har utforskats. Det kan tyckas vara ett litet steg för människan, men är ett gigantiskt kliv för NASA.

Honda med stort hjärta

Barnsjukhuset CHOC i Kalifornien har fått ett nytt transportmedel. Honda Shogo är en liten elbil som ska skjutsa patienter från behandlingsrummen till sjukhussängarna och ersätter därmed den traditionella rullstolen. Kärran är utrustad med smart teknik som mäter exempelvis andning samt hjärtfrekvens så läkarna hela tiden kan hålla koll på barnets hälsostatus. Givetvis finns det plats för favoritnallen och varje förare får rita sin egen nummerplåt. 

Äventyrslysten Morgan

Genombrittiska Morgan har presenterat en bil för alla äventyrslystna gentlemän. Den minst sagt annorlunda skapelsen har döpts till Plus Four CX-T och blotta utseendet får dom flesta att gnugga sig i ögonen. Men du ser faktiskt rätt – det rör sig om en terrängversion med klassisk design. Vad sägs exempelvis om en integrerad skyddsbur med fyra extraljus på taket, dubbla reservhjul tillika reservdunkar och en markfrigång på 23 centimeter? Morgan CX-T Plus Four ska tillverkas i åtta exemplar och prislappen närmar sig 2,5 miljoner kronor.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB