Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

Aston på två hjul

Två brittiska legender har slagit sina huvuden ihop och resultatet är en läcker sporthoj som sålde slut på nolltid. Nya AMB 001 Pro är ett exklusivt samarbete mellan Aston Martin och motorcykeltillverkaren Brough Superior. Tvåhjulingen, som är lackerad i knallgrönt, kommer i en limiterad upplaga á 88 exemplar och samtliga hojar är redan slutsålda trots en prislapp på 1,3 miljoner. Designen är inspirerad från hyperbilen Valkyrie AMR Pro och kraften kommer från en tvåcylindrig bensinare på 225 hästkrafter.

Bugatti korkar upp

Får det lov att vara en enastående Champagne Carbon med en spektakulär paketering? Bugattis senaste mästerverk får det att vattnas i munnen och här är det inte bara årgången som räknas. Etuierna är nämligen renodlade hantverk i kolfiber och tar 150 timmar att skapa samtidigt som själva 15-liters buteljen alltid är rätt tempererad tack vare 14 integrerade kylfläktar. ”La Bouteille Sur Mesure” är en riktig dyrgrip och den exakta prislappen har inte offentliggjorts. Bugatti nöjer sig med att säga: om du behöver fråga har du inte råd. 

Corolla blev Årets Familjebil

Tidningen Motorföraren har återigen utsett Årets Familjebil och juryn bestod av nio motorjournalister varav CNP:s Johannes Gardelöf är en. I finalen stod valet mellan Kia Niro EV, Volkswagen ID. Buzz och Toyota Corolla Cross – varav den senare segrade med tre rösters marginal. Johannes valde att lägga ner sin röst eftersom inga svenska pressbilar av Corollan fanns tillgängliga innan juryns deadline. Men varför nobbade han Kia och Volkswagen? ”Det är två utmärkta elbilar men vi talar om priser över halvmiljonen och det känns inte familjevänligt när tiderna är bistra” säger Johannes Gardelöf.

Porsche med rallygener

1984 knep Porsche sin allra första seger i Paris-Dakar Rallyt och nu släpper tyskarna en rullande hyllning till vinnarbilen. Porsche 911 Dakar har fem centimeters högre markfrigång och skulle det ändå inte räcka till kan den höjas ytterligare tre med hjälp av ett unikt luftsystem. Vad sägs om takräcke med integrerade extraljus, knallröda bogseröglor, sexpunktsbälten och en störtbåge bakom framstolarna? Hjärtat är en bensinsexa på 480 hästkrafter som spurtar till hundra på 3,4 sekunder samtidigt som terrängdäcken begränsar toppfarten till 240 km/h. 2500 exemplar ska tillverkas och priset startar från 2 480 000 kronor.

Se upp i backen för Bentley

Bentley tillverkar inte enbart lyxbilar i världsklass – utan faktiskt alltifrån barnvagnar till skidor. Det handlar naturligtvis om ”merchandising” vilket betyder att man lånar ut sitt varumärke till diverse saker mot bra klirr i kassan. Britternas senaste vinterkollektion är ett ypperligt exempel och ”Bomber for Bentley ICE Edition” består av skidor, stavar och hjälm. Varje skidpar tar 32 timmar att tillverka och stavarna är ett mästerverk i kolfiber samt läder. Ett helt set kan bli ditt för runt 42 000 kronor men då ingår inga skidlektioner.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB