Dags att höja pulsen?

(F r a n k f u r t – T y s k l a n d)

Hyundai hävdar lite småkaxigt att dagens testbil inte ska mätas i varvskalan RPM (revolutions per minute) utan i BPM (beats per minute) – alltså hur fort hjärtat slår. Sanningen är nog snarare att båda skalorna kan användas för att beskriva nya Kona N. Det är nämligen en varvvillig nöjesmaskin som definitivt får våra bilhjärtan att slå snabbare än vanligt. Under huven bultar nämligen en turbofyra på 280 hästkrafter.

Nu undrar säkert vän av ordning vad bokstaven N står för? Tja, konsonanten symboliserar helt enkelt att Kona N är född på koreanernas utvecklingsavdelning i Namyang samtidigt som prestandasuven fått sin uppfostran på tyska Nürburgring. Allt det här skruvar naturligtvis upp förväntningarna och nu är det upp till bevis.

Varnande triangel

Hyundai Kona N har skrämts upp med hjälp av en mängd sportiga accessoarer som gör susen för utseendet. Ett nytt kjolpaket med integrerade luftintag gör att koreanen sticker ut från mängden och bakom 19-tumsfälgarna med lågprofildäck lyser knallröda bromsok upp vardagen. Om vi flyttar våra blickar mot baken så uppenbarar sig två rejält tilltagna avgaspipor och en takvinge vars integrerade bromsljus formats som en varningstriangel. Låt oss öppna förardörren och genast stjäl ratten vår uppmärksamhet. Den har tydliga superbilsvibbar med såväl växlingspaddlar som en mängd knappar varav en rödfärgad rund med texten ”NGS” – men låt oss återkomma till förkortningen strax. Fram sitter man som sig bör i sportstolar med kraftiga sidostöd medan baksätet är mer konventionellt och småtrångt. Hela instrumenteringen är digital och består av dubbla skärmar på 10,25 tum vardera.

Snart förbjudet

Nu är det hög tid att väcka besten och efter bara några minuter så förstår vi att det här är en ulv i fårakläder. Turbofyran levererar normalt 280 hästkrafter men trycker du på den röda knappen i ratten så aktiveras en ”overboost” under tjugo sekunder och därmed förstår man varför ”NGS” står för ”N Grin Shift”. Grin betyder flina på engelska och mycket riktigt hamnar mungiporna uppe vid öronen. Avgassmällarna ekar högt och vår Kona N sticker i väg som ett vilddjur på jakt efter lämpligt byte. Den åttaväxlade dubbelkopplingslådan gör ingen besviken och med launch-control rullar noll till hundra på 5,5 sekunder. Medaljens baksida är soppatörsten som gärna hamnar över 0,85 liter milen men det kompenseras av en bra prislapp á 399 900 kronor. Det är inte utan att man tänker på en gammal reklamslogan under vårt svettiga träningspass i Tyskland. ”Köp den i dag – i morgon kan det vara förbjudet”.

Text: Johannes Gardelöf och Willy Priske / © CNP AB

Foto: CNP AB