666723568

Kinabilar tutar för omkörning i Sverige

2022 kommer att rulla till historien som året då Kina vände upp och ner på den svenska bilmarknaden. Aldrig tidigare har så många nya tillverkare dykt upp och hela gänget kommer från folkrepubliken med 1,4 miljarder invånare. Kineserna spottar ut nya bilar och konkurrerar inte enbart med dumpade priser, utan även med snygg design och hög tekniknivå. Nu är tiden inne för att lära sig 10 nya bilmärken och alla har en sak gemensamt – de ägs mer eller mindre av den kinesiska staten.

Text: Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf / © CNP AB

Foto: CNP AB

Aiways U5

Aiways grundades för blott fem år sedan av bland annat Volvo Cars tidigare försäljningschef i Kina, Fu Qiang. Första suven ut heter U5 och i maskinrummet arbetar en elmotor på 204 hästkrafter tillsammans med ett batteri på 63 kWh. Räckvidden landar på 41 mil och den danska importören Andersen Motors lovar att prislappen ska bli mycket förmånlig. Allt serveras dessutom med fem års nybilsgaranti och åtta års batterigaranti. Aiways U5 byggs i en hypermodern fabrik i kinesiska Shangrao och majoriteten av försäljningen ska ske online.

Byd Dolphin

BYD eller Build Your Dreams är ett företag som inte enbart tillverkar bilar utan även sina egna batterier, vilka dessutom är fria från det omtvistade grundämnet kobolt. Nätta Dolphin är fullproppad med avancerade finesser och inte minst 800 voltsteknik som bjuder på supersnabb laddning. Vad sägs om att klara 10 till 80 procent på 15 minuter? Toppmodellen på 95 hästkrafter har ett batteri på 44 kWh och utrustningslistan är imponerande med bland annat digitala instrument, adaptiv farthållare, autobroms samt inbyggd dashcam. Priset på den kinesiska hemmamarknaden är 130 000 kronor.

Hongqi E-HS9

Hongqi såg dagens ljus för sextiofyra år sedan och skapades för att ta fram paradbilar till kommunistpartiet. Själva namnet betyder ”röd flagga” och nu tar man sikte på Sverige. Visst påminner nya Hongqi E-HS9 om Rolls-Royce, men tro inte att det rör sig om någon billig ”Kinakopia”. På hemmaplan är lyxsuven en riktig dyrgrip och drivlinan består av dubbla elmotorer på 551 hästkrafter. Bakom linjerna står den brittiska designchefen Giles Tayler som dessförinnan hade exakt samma titel hos (just det) Rolls-Royce.

Lynk & Co 01

Volvos syskonmärke Lynk & Co rullar in på den svenska marknaden och första modellen har döpts till något så fantasilöst som 01. Den läckra suven kommer i två olika kulörer, blått eller svart, och går att få som hybrid (360 000:-) samt laddhybrid (440 000:-). Om du hellre önskar att prenumerera på din nya bil så ligger månadskostnaden på 5 500 kronor och priset är detsamma oavsett drivlina. Lynk & Co 01 bygger på samma plattform som Volvo XC40 men är däremot betydligt svårare att få provköra. Vi har försökt och ger snart upp hoppet!

Maxus Euniq6

Maxus breddar sin modellportfölj med en helt ny suv som döpts till Euniq 6 och det svenska priset är spikat till 499 900 kronor. Då får man en helt fullutrustad familjebil med klassens största bagageutrymme på 754 liter. Under huven arbetar en elmotor på 177 hästkrafter och batteriet på 70 kWh ska klara upp till 46 mils körning. Maxus hittade till Sverige 2020 men då enbart med sina elektrifierade transportbilar. Nu är det dags att även introducera kinesernas personbilar för oss nordbor och i mars får se om den stora draken från öst lyckats.

MG Marvel R

MG står för Morris Garage och det anrika brittiska företaget ägs numera av kinesiska SAIC Motors. Det är i sin tur en bilkoncern som styrs av den kinesiska staten och förra året sålde man ofattbara 5,5 miljoner fordon. I Sverige är det välkända Hedin Bil som är importör och i utbudet finns bland annat elsuven MG Marvel R vars batterier tar dig 40 mil. Priset börjar från 499 900 kronor och då ingår mängder av utrustning. Vad sägs om att frossa i digitala skärmar på totalt 31,7 tum eller att välja kupébelysning i 64 olika färger?

Nio ES8

Nio har gjort sig kända för sin kluriga teknik för elbilsladdning och hemma i Kina har man byggt upp en egen infrastruktur för snabba batteribyten. Alla bilmodeller kan nämligen få sitt batteripaket utbytt på runt fem minuter som komplement till vanlig snabbladdning. Just nu byggs det upp en station i Norge och Sverige ligger en bit efter i planeringen. Målsättningen är att försäljningen ska starta i vår kungliga huvudstad innan det här årets slut. Senaste bilnyheten är en sjusitsig elsuv vid namn ES8 vars batteri på 100 kWh har en räckvidd på runt femtio mil.

Ora Cat

Ora är ett elbilsmärke från den kinesiska storspelaren Great Wall Motors och det udda här är att alla modeller döpts efter katter. Det är således bara att välja mellan White Cat, Black Cat eller Good Cat. I Sverige tar man dock det säkra före det osäkra och presenterar den ”goda katten” först. Det är en kompakt elbil på 424 centimeter vars utseende och interiör bäst beskrivs som ”gullig”. Man ska ta sig 34 mil med det minsta batteriet och svensk importör blir International Motors Nordic som idag ansvarar för Subaru och Isuzu.

Seres 5 Electric

Seres huvudkontor hittar vi i Silicon Valley men bli inte lurad – det rör sig om ett kinesiskt företag och fabriken ligger i Chongqing. Redan nu kan man förhandsboka elektriska Seres 5 av Drivee Automotive i Växjö och det är en läckert formgiven crossover med hög standardutrustning. Interiören bjuder bland annat på en 17-tums pekskärm och inte minst ett öppningsbart panoramaglastak. Nöjer du dig med bakhjulsdrift så är effekten 347 hästkrafter men vill du ha fyrhjulsdrift så utökas stallet till 694 hästar.

XPENG P7

Xpeng grundades 2015 av tre unga entreprenörer (Heng Xia, Tao He samt Xiaopeng He) och snabbt plockade man in kapitalstarka investerare som Alibaba, Foxconn och IDG Capital. Att det finns rejält med klirr i kassan bevisas inte minst av den aggressiva expansionstakten och inom några månader börjar den svenska försäljningen av Xpeng P7. Det rör sig om en 477 centimeter lång sportsedan som begåvats med dubbla elmotorer på totalt 430 hästkrafter. Kineserna öppnar sitt första showroom i Westfield Mall of Scandinavia, strax intill Friends Arena.