16-17-åringar erbjuds nu vaccin mot covid-19

I dagarna har Region Värmland skickat ett brev till alla vårdnadshavare för 16- och 17-åringar som nu erbjuds vaccination mot covid -19.

Nu finns det både godkända vacciner mot covid-19 för unga och mer kunskap om vilken nytta vaccinet ger. Därför erbjuder nu Region Värmland ungdomar som är födda 2005 eller tidigare vaccination, för att både skydda sig själva mot covid-19 och för att ytterligare minska smittspridningen i samhället. I Sverige är vaccinationen mot covid-19 frivillig och kostnadsfri.

Vid vaccination mot covid-19 av minderåriga personer födda 2005 eller tidigare behövs samtycke från vårdnadshavare alternativt att en mognadsbedömning görs på plats.

Snabbast hantering är att ta med ifylld samtyckesblankett som medföljer det brev som skickats till vårdnadshavarna. Observera att båda vårdnadshavarnas samtycke krävs vid delad vårdnad. Om vårdnadshavare medföljer till vaccinationslokalen behövs endast en förälders samtycke, som kan ges muntligt.

Om signerad samtyckesblankett saknas görs en mognadsbedömning. Det innebär att en bedömning görs om den minderåriga uppnått en sådan mognad att hen själv kan samtycka till vaccineringen, vilket görs på plats i samband med första vaccinationstillfället.

Så här går vaccinationen till:

  1. Boka tid för din vaccination. Det gör du via e-tjänst eller genom att ringa tidsbokningen. Läs mer om hur det går till i detta brev. I samband med att du bokar din tid väljer du också var du vill vaccinera dig. Bokningsbara tider finns tillgängliga utifrån tillgång på vaccin. Det är samma tider som erbjuds när du bokar digitalt eller via telefon. Om tiderna är slut när du ska boka, försök igen vid ett senare tillfälle.
  2. Fyll i blanketten ”Blankett för samtycke vid vaccination mot covid-19” som du får med det här brevet. Vid delad vårdnad ska den skrivas under av båda vårdnadshavarna. Blanketten ska tas med till första vaccinationstillfället.
  3. Fyll i hälsodeklarationen som du får med det här brevet. Den ska du ta med dig när det är dags för dig att få den första dosen vaccin.
  4. Kom till den vaccinationsmottagning du har valt och på den tid du har bokat.
  5. I samband med att du får din första dos vaccin får du en tid för din andra dos vaccin cirka 3-4 veckor senare beroende på vaccinsort.
  6. Fortsätt följ rekommendationerna även efter att du vaccinerat dig.

Boka via e-tjänst med e-legitimation

Du kan boka tid för vaccination på webbplatsen 1177.se. Logga in och sök upp ”Regional vaccinationsenhet covid-19” under rubriken ”regionen rekommenderar”. För att logga in behöver du e-legitimation, antingen BankID eller Freja eID Plus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Boka via telefon

Du som inte har e-legitimation kan ringa telefonnummer: 010-831 80 70. Telefontiden är klockan 8:0016:00. Du kan inte boka tid för vaccination hos din vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen 1177 på telefon.

Behöver jag ringa tidsbokningen?

Vissa personer behöver ringa tidsbokningen för att få en medicinsk bedömning inför sin vaccination. Ring om du:

  • Någon gång fått en kraftig reaktion efter vaccination och behövt sjukhusvård.
  • Har allergier som någon gång gett dig så kraftiga allergiska reaktioner att du har behövt sjukhusvård. Med kraftig allergisk reaktion menas reaktion som krävt behandling på akutmottagning eller inläggning på sjukhus.
  • Har ökad blödningsbenägenhet på grund av sjukdom.
  • Använder läkemedlet Warfarin (Waran) tillsammans med andra blodförtunnande läkemedel.

Vaccinationsmottagningar i Värmland

Du kan välja att vaccinera dig på vilken vaccinationsmottagning du vill i Värmland. Båda doserna tas vid samma mottagning.

Arvika
Ritz, Hamngatan 12

Charlottenberg
Ishallen, Skyttehallen, Tallmogatan

Filipstad
Vaccinationsmottagningen, Viktoriagatan 3

Hagfors
Vårdcentralen Hagfors, Sjukhusvägen 22

Karlstad
Karlstad CCC, Tage Erlandergatan 8
Löfbergs Arena, Norra infarten 79

Kristinehamn
Vaccinationsmottagningen, Skaraborgsvägen 2

Likenäs
Vårdcentralen Likenäs,
Krokbacksvägen 1

Sunne
Allaktivitetshuset, Bergvägen 1

Säffle
Vårdcentralen Säffle, Sundsgatan 1

Torsby
Valbergsängen Sporthotell, Valbergsvägen 12

Årjäng
Vårdcentralen Årjäng, Storgatan 3

Text: Eva Wiklund