Karlskoga växer. De senaste åren har det varit fokus på målet att nå 32 000 kommuninvånare i november 2025, men Per Green, samhällsledningschef på Karlskoga kommun, lyfter fram att det handlar om mer än befolkningstillväxt. Det handlar om allt från en fysisk expansion och ekonomisk tillväxt till en social och kulturell utveckling.
– Det händer så mycket positivt i Karlskoga just nu, vi står inför en enorm samhällsomvandling, säger han
– Att utveckla en kommun är mer än bara här och nu. Det är långa processer där man får ta hänsyn både till konjunkturer och marknadslägen både globalt och lokalt, säger Per Green.
Just den biten är en del av varför flera omtalade bostads- och byggprojekt ännu inte kommit igång, de senaste åren med inflation och höjda räntor har helt enkelt inte varit gynnsamma för byggandet.
– Men nu kan vi se att vi kan börja plocka frukt, att det som varit på gång i några år börjar bli verklighet.
Ett projekt som om det blir av ligger några år in i framtiden är Solvargshagen, ett helt nytt bostadsområde med fokus på hållbarhet som är tänkt att byggas där förskolan Lärkan ligger i dag.
– Vi har kikat på ytan under ett par år, säger Niklas Olsson och berättar att det tidigare varit en aktör som haft en markanvisning på platsen men att det av olika skäl då rann ut i sanden.
– Så vi bestämde oss för att ta ett helhetsgrepp på hela området för att titta på vad man kan göra, vad är det för karaktär?
Ur det arbetet, där man arbetat ihop med andra avdelningar inom kommun likväl som med externa konsulter, har det växt fram en plan på ett område där hållbarhet och diversifiering står i centrum. Villor, flerbostadshus, tinyhouses. Hyresrätter och ägda bostäder.
– Det behövs ett diversifierat utbud i en stad, och det här är diversifierat i sig själv, menar Per Green, det gör att det passar många.
Niklas Olsson lyfter fram idéer som en gemensam skogsträdgård, sharing points, möjlighet till bil- och cykelpool, men också att där kan finnas en gemensam verkstad och möjlighet att dela på sådant som verktyg. Därtill ska området vara bilfritt, och tanken är också att i så hög grad som möjligt använda redan befintlig infrastruktur. Det finns även idéer om att dagvattnet ska kunna användas i exempelvis dammar eller regnbäddar.
– Det blir ett trevligt inslag som tillför något i området, menar Niklas Olsson.
– Det är hållbarhet i sin yttersta form, visionen är att producera mer el än vad som förbrukas, inflikar Per Green.
Att kunna gå ut med visionen för Solvargshagen tycker de är roligt, men de understryker också att man befinner sig i ett väldigt tidigt skede i processen och att det inte är säkert att det kommer att byggas.
– Men får vi igenom det här blir det som en liten stad i staden.
Man jobbar just nu på ett samrådsförslag som är tänkt att kunna gå ut inom någon månad, och därefter följer medborgardialog om förslaget. Hur processen sedan fortskrider beror på vad som kommer in där. Förhoppningen är att kunna ha en detaljplan färdig under 2025, för att sedan i slutet av nästa år gå ut med en eller flera markanvisningstävlingar för området.
– I den bästa av världar skulle det kunna bli byggstart 2026, säger Per Green.
Just dialogen med kommunens invånare tycker han är viktig, inte bara när det gäller byggnationer utan i alla aspekter av att Karlskoga växer och utvecklas. Nyligen höll man medborgardialog i Sandviken och fick med sig många både små och stora idéer och förslag som skulle göra Karlskoga ännu bättre att leva i.
– Vi bygger staden för oss som bor i Karlskoga, konstaterar han, inte för någon annan.
– Det är roligt att bygga en stad. När alla andra pratar lågkonjunktur i Sverige gör vi inte det i Karlskoga. Industrin går som tåget, inom några år kommer vi ha ökat med flera tusen arbetstillfällen och varje vecka är det intressenter som vill etablera sig här. Det ska vi vara stolta över.
Text och foto: Nicklas Remmegård