Ekeby vindpark utanför Örebro

Grön el viktig för konkurrenskraften

I en tid då elproduktionen behöver öka och den gröna omställningen är i full gång blir god tillgång till fossilfri energi en fördel för kommuner som vill locka till sig industrisatsningar. Samtidigt sker en teknikutveckling som ständigt gör vindkraften allt mer effektiv, och i branschen är förhoppningen att nya incitament ska öka acceptansen för vindkraften i dess lokalsamhälle.

– Det är viktigt för konkurrenskraften hos kommuner att möjliggöra lokal energiproduktion, säger Peter Lilja, VD på Kumbro.

För många i vårt område är Peter Lilja främst känd som VD för Degerfors Energi, parallellt med det uppdraget har han också posten som VD för Kumbro som har i uppdrag från sina ägare Örebro och Kumla kommuner att producera så mycket el som kommunerna förbrukar. I den rollen arbetar han mycket med frågor kring vindkraft, och han beskriver det som spännande tider för vindkraften.

Peter Lilja, VD Kumbro

– Det finns efterfrågan på vindkraft och elproduktionen behöver öka de närmsta åren. I dag har Örebro län en självförsörjningsgrad på el på 40%, så all lokal produktion är välkommet.

I dagsläget har Kumbro fem vindkraftparker, varav tre finns i närområdet i Vretstorp, Ullavi norr Pålsboda samt Ekeby strax utanför Mariebergs handelsområde. Den senaste parken byggdes 2017, och under de senaste åren har det skett en enorm teknikutveckling inom vindkraften. Jämför man bara tio år bakåt producerar en turbin som byggs i dag minst dubbelt så mycket el, ofta mer.

– Vi har gått från 2 till 6 megawatt per rotor, och det beror på att man kan bygga högre i dag.

En svårighet med att bygga vindkraft är att det kommunala vetot stoppar många vindkraftsprojekt. Där finns tankar på att fastighetsskatten för vindkraftverken ska gå till kommunen istället för till staten, samt att det tittas på modeller för att fördela intäkterna från vindkraften så de kommer närboende och lokalsamhället till del.

– Det vore ett incitament för att nå högre acceptans för vindkraften, och särskilt för mindre kommuner skulle den fastighetsskatten vara en väldigt bra inkomstkälla.

En aspekt som enligt Peter Lilja inte ska glömmas är att industrin och näringslivet inte bara efterfrågar tillgång till el utan till grön energi, vilket innebär att en kommun som kan erbjuda en stor andel fossilfri el från exempelvis vind- eller solkraft också blir mer attraktiv för industrin.

– Alla vill ha grön el, säger han, kan man då erbjuda fossilfri el blir det en möjliggörare för industrisatsningar. Allt förnybart som kommer in i systemet tar bort fulel, och även den el vi exporterar tar bort kol och olja i Europa.

Peter berättar att Kumbro just nu håller på att planera ett projekt ihop med en annan aktör på marknaden för att bygga en park som ska kunna ersätta den vindkraftsproduktion man har i dag när den går ur tiden. Vilken samarbetspartnern är eller exakt var det nya projektet är tänkt att byggas kan han dock inte gå in närmare på i dagsläget.

– Men det är i Örebro län.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Kumbro