Helgtips v. 20

Att det är Eurovisionfinal den här helgen har nog få missat. Det är ett ståhej många av oss kommer följa med varierande grad av intresse. För dig som inte är sugen på timmar av glättigt spektakel med musikunderhållning av tveksam kvalitet kommer här tre tips på vad du kan titta på istället (vilket blev betydligt svårare när det visade sig att SVT2 istället för att som vanligt på lördagskvällar visa något kulturanstruket visar en hockeymatch mellan Tjeckien och Schweiz för gissningsvis cirka fyra tittare).

FILM Klockan 21, alltså samtidigt som schlagerschabraket drar igång, visar Kanal 11 Ben Afflecks Oscarsbelönade Argo. En thriller om CIA-agenten Tony Mendez (Affleck) som kläcker en snillrik plan för att försöka rädda ett antal amerikanska ambassadtjänstemän som klarat sig undan när ambassaden i Teheran stormats och personalen tagits som gisslan. Planen går ut på att med hjälp av inflytelserika Hollywoodproducenter fejka en filminspelning och smuggla ut ambassadtjänstemännen i fråga under täckmantel av att tillhöra filmteamet. Kommer planen att lyckas? Kommer den överhuvudtaget gå att sätta i verket?

Det är en spännande och nervkittlande historia ända fram till slutet. Att den fick Oscarn för bästa film var i ärlighetens namn att ta i, fullt så bra är den inte (framförallt fanns det bättre filmer som var nominerade det året), men det är en riktigt bra film i sin genre. Väl värd att se.

POPCORNFILM Lite senare samma kväll, 22:55, när det ännu återstår över en timme av mellanakter och poängutdelning, visar TV6 Mumien från 1999. Ett underhållande matinéäventyr som roar för stunden. Nej, det här är inte stor filmkonst, långtifrån. Men som lättsam popcornrulle är den utmärkt. Du kommer inte ha lärt dig någonting om livet, fått djupare insikter om existensen eller berörts i själen när eftertexterna rullar, men du har haft ganska kul.

För den filmhistoriskt intresserade kan nämnas att den är baserad på Boris Karloff-filmen The Mummy från 1932, i vilken Karloff i rollen som den levande mumien av oklar anledning är iklädd fez stora delar av filmen. Den bör givetvis ses. 1999-versionen fick två betydligt sämre uppföljare, och häromåret kom en klappkass reboot med Tom Cruise i huvudrollen, dessa bör lika självklart undvikas.

NATURPROGRAM 21:00 visar kunskapskanalen en dokumentär om och med grizzlybjörnar. Med andra ord ungefär så långt det går att komma från italiensk skinnbyxhårdrock, tyskt ukuleletjohej och ukrainsk folktechno bara en packad student kan älska. Efter att ha genomlidit sådant kan vi alla behöva en stillsam naturdokumentär från vildmarken.

Och skulle inget av detta locka kan du ju alltid passa på att läsa nya numret av Mnytt som landar i brevlådan i helgen.

Nicklas Remmegård