Bilnyheter från världens alla hörn!

En helt annan femma
Fransmännen har plockat fram startkablarna och planerar att återuppliva några av sina mest ikoniska modeller. Först ut att visa upp sig är en retrodesignad tillika helelektrisk konceptbil vid namn Renault 5 Prototype som alltså är en hyllning till den kultförklarade femman – mer känd som ”stålmusen”. Renaults vd, Luca de Meo, lovar att prislappen ska passa den breda massans plånböcker och avslöjar dessutom att 24 bilmodeller ska lanseras innan 2025 – varav tio ska vara renodlade elbilar.

Ett päron till farsa firar hjul
I den populära filmen ”Ett päron till farsa firar jul” från 1989 får vi se Chevy Chase installera 25 000 lampor på sitt hus. Spänningen stiger när hela familjen samlas utanför entrén för att se Clark Griswold plugga in kontakten. När Ford nu lanserar sin nya elbil Mach-e har man återigen samlat hela skådespelargänget – men inte heller den här gången går det som han tänkt sig. Samtidigt som Clark pluggar i kontakten sätter hans fru i laddsladden till nya Mach-e som därmed stjäl allas blickar.

Hyundai skänker glädje
Hospital Sant Joan de Déu i Barcelona har fått ett nytt transportmedel som kör rakt in i hjärtat på alla barn. Hyundai Mini 45 EV ska transportera patienter från sjukhussängarna till behandlingsrummen och den lilla elbilen är utrustad med smart teknik som mäter exempelvis andning samt hjärtfrekvens. Samtidigt som barnen rattar den uppskattade gåvan så kan läkarna hela tiden följa hälsostatusen via en surfplatta. Tekniken klarar även av att läsa känslomässiga reaktioner och kärran skiftar färg efter humör.

MC för rymdäventyr
Den 20 juli 1969 klev Neil Armstrong ner på månen och yttrade sina berömda ord: ”ett litet steg för människan men ett gigantiskt kliv för mänskligheten”. Astronauterna Eugene Cernan och Harrison Schmitt blev däremot de sista människorna att besöka himlakroppen den 14 december 1972. Men om tre år, 2024, är det dags igen och då förhoppningsvis med svenskamerikanska Jessica Meir ombord. NASA har nu tillsammans med designern Andrew Fabishevskiy tagit fram skisser på en eldriven motorcykel för att göra livet enklare för sina astronauter. Frågan är bara om de tagit del av undersökningen som visar att mc-olyckor är vanligare vid fullmåne?

Mer vild än tam
Vad sägs om en supersportbil utan såväl rutor som tak? Lamborghini SC20 är tillverkad i ett ynka exemplar åt en lyckligt lottad kund och mycket av designen har hämtats från Aventador SVJ. De två begynnelsebokstäverna i modellnamnet står inte helt otippat för Squadra Corse, vilket är Lamborghinis motorsportavdelning. Hjärtat är italienarnas berömda V12:a som skruvats upp till 770 hästkrafter och 720 Nm. Kraften skickas sedan till samtliga hjul via en sjustegad dubbelkopplingslåda.

Oj, vilken smakkrock
Världens mest sålda skumbil kommer nu med ett riktigt nöjesåk som lär få många gottegrisar att slicka sig runt munnen. Ahlgrens utökar nämligen sitt garage med radiobilar och bakom den stöttåliga karossen döljer sig somriga smakkrockar för hela familjen. Den festliga tivoliblandningen kommer i en limiterad upplaga och består av nostalgiska smaker som popcorn, cola samt spunnet socker. Varje påse innehåller 130 gram och kostar i runda slängar 16 kronor.

Text & foto: Jenny Nilsson / © CNP AB