Karl Fredrik drar in doften av en god jul från svenskodlade hyacinter.

Hyacinttips inför advent

Kärt barn har många namn och Karl Fredrik Gustafsson har under flera år i trädgårdskretsar varit mer känd under namnet Karl Fredrik på Eklaholm. Efter årets succé med TV-programmet Karl Fredrik på Österlen är det också många som kallar honom det.
Karl Fredrik Gustafsson är florist och trädgårdsmästare och han älskar att dela med sig av sin kunskap och sina idéer. Oavsett om han verkar på TV, i sin trädgård eller på någon trädgårdsmässa strålar han av entusiasm och energi.

Låt löken synas
När du kommer hem med dina hyacinter är det fint att plantera om dem i andra krukor. Tänk då på att sätta hyacinten så högt att den vackra löken syns, även om rötterna naturligtvis ska vara nere i jorden. Jorden kan gärna täckas med lite mossa eller något annat som du tycker är vackert, men låt alltid löken stolt sticka upp och låta sig beundras.

Samplantera
En samplantering med flera hyacinter i en större kruka eller skål är vackert. Håll dig till en och samma färgnyans eller blanda flera olika. Karl Fredrik har valt att hålla sig till bara vita vilket är väldigt sobert. Han har placerat kuddmossa mellan hyacinterna men på gott avstånd till de vackra lökarna. Extra fint blir det tack vare att Karl Fredrik har plockat några klockor från hyacinterna som han placerat på mossan likt stora snöflingor.

Underbar bordsdukning
När Karl Fredrik dukar upp till fest är han alltid i sitt esse. Den här julen är mycket annorlunda och att bjuda in till stora fester är inte aktuellt. Men en liten bjudning i ett luftigt uterum eller orangeri fungerar utmärkt. Den här dukningen har Karl Fredrik gjort i sitt orangeri på Eklaholm och den är både enkel och otroligt raffinerad på en och samma gång.

Karl Fredrik berättar och visar i filmen hur du ska göra:

Gör så här:

  • Köp hem svenska hyacinter och vackert sällskap som till exempel kryptomeria, skimmia, kuddmossa och svenskodlade julrosor. Det går också bra att plocka grenar och växter i naturen eller trädgården om du hellre vill använda det till hyacinterna. 
  • Lägg ett vaxat papper på bordet för att skydda det mot väta. 
  • Ta ut hyacinterna ur sina krukor och placera dem tillsammans med de andra växterna på bordet. Toppa med några julrosor. 
  • Duscha hyacinternas rötter med vatten så håller de bättre. 
  • Klart!

Hyacinter i entrékrukan
Beroende på var i landet du bor och hur kallt det är i advent fungerar hyacinter även förträffligt utomhus. Hyacinter trivs egentligen allra bäst vid låga temperaturer och någon enstaka frostnatt klarar de utmärkt. Står krukan i entrén bredvid en husvägg får de dessutom skydd av huset. Bor du högre upp i landet är inglasade utrymmen som t.ex. en veranda eller en balkong ett bättre alternativ.

Välj svenskodlade hyacinter
Det finns många duktiga trädgårdsmästare runt om i Sverige som driver
hyacinter och genom att välja svenskodlade hyacinter hjälper du till att stötta svensk odling.

Doften
För många är hyacinternas doft lika med doften av jul och sedan flera år tillbaks kan du välja hur mycket det ska dofta. Svenskodlade hyacinter är doftkods-märkta och du som konsument kan enkelt se om doften hos den utslagna hyacinten är svag, medel eller fyllig. Det finns hyacinter med allt i från intensiv doft till de som nästan inte doftar någonting alls. På senare år har det blivit populärt med sorter som doftar starkt.

Skötsel
Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. Undvik att vattna direkt på löken. Ju svalare hyacinterna står desto längre håller de. Långa hyacinter kan stöttas med en blompinne eller skäras av för att sätta som snitthyacint i vas tillsammans med en grankvist. Lycka till!

Källa: Blomsterfrämjandet.
Foto: Emilia Ahlgren