I en tid när elpriset blivit ett nästan lika vanligt samtalsämne som vädret har valet av elhandelsavtal blivit en betydligt viktigare fråga för många. Priset är en viktig faktor, men det finns även andra aspekter att ta hänsyn till för att hitta rätt avtal.
– Det har hänt mycket på elmarknaden de senaste två, tre åren och eftersom elhandelsmarknad är mer volatil och inflationen pressat hushållens ekonomi blir valet av elhandelsavtal viktigt, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.
Peter Jarl förklarar att elpriserna under senare år blivit svårare att förutse och att marknaden blivit mer volatil. Det hänger dels ihop med Ukrainakriget som påverkat tillgången på gas i Europa, dels på att det pågår en omställning till förnyelsebara energikällor i form av sol och vind där produktionen varierar beroende på väder.

– Idag när man ska förutse elpriset nästa vecka är det mycket svårare, vilket resulterar i att prisbilden kan se väldigt olika ut och att timpriser kan variera mycket.
En följd av detta är att många elhandelsbolag, däribland Kemab, valt att sluta med fastprisavtal, det vill säga avtal där priset är fast oavsett vad som händer med priserna på marknaden. Anledningen till att man valt att sluta med detta är att de större variationerna i priserna innebär att leverantören behöver ta ut en större riskpremie, vilket är ofördelaktigt för kunden. En annan följd är att priset under enstaka timmar kan bli väldigt högt, vid ett tillfälle i december var timpriset över 8 kronor.
– Fast det påverkar bara de som har timprisavtal, och de har oftast bra koll på timpriserna och undviker aktiviteter som drar mycket el under timmar med högt elpris.
Skillnaden mellan timpris och rörligt pris är att timpris betalar du vad elen kostar varje timme, något som kan vara gynnsamt om du har möjlighet att styra din elförbrukning till de timmar då priset är lågt, medan rörligt pris sätts som ett medelpris för hela månaden.
– Fördelen är att konsumentens pris följer med marknadspriset med en relativt låg riskpremie, säger Peter Jarl och fortsätter: Rörligt pris skyddar en konsument mer än timpriser men kan fortfarande variera mycket mellan olika månader och därför är det viktigt att konsumenten har utrymme för en månad med högre pris.
Kemab erbjuder även ett avtal med vad som kallas förvaltat pris, Karlskoga Klok, vilket Peter Jarl beskriver som en kombination av fast och rörligt pris, eller som rörligt pris med stötdämpare.
– Inköpen görs löpande av professionella förvaltare, vid många tillfällen, för att optimera det bästa av två världar. Fördelen är att du får en god kostnadskontroll då delar av ditt elpris säkrats i förväg. Konsumenten riskerar heller inte att sitta fast i ett Fastprisavtal som tecknats vid ”fel” tidpunkt på ett för högt pris. Detta då en del av elpriset är rörligt, vilket möjliggör att elpriset får en följsamhet nedåt med marknaden, likt nu, vintern 2025, säger han.
Vilken typ av avtal som är mest fördelaktigt ur ekonomisk synpunkt hänger således ihop med hur elpriserna utvecklas. Ett år som 2024 när elpriserna varit lägre har exempelvis det förvaltade legat lite över det rörliga priset, men skulle elpriserna dra i väg skulle förvaltat antagligen vara billigare. Tittar man över tid ser man exempelvis att den som haft rörligt betalat i snitt 5,65 öre mindre per kWh jämfört med den som haft förvaltat under 2024, medan det under 2022 när elpriset var som högst istället var 26,77 öre billigare per kWh att ha förvaltat än rörligt. Sett över perioden 2021-2024 har skillnaden i medelpris varit tre öre, till fördel för rörligt pris.
Peter Jarl menar att alla typer av elavtal har sina fördelar och nackdelar, och att vilket avtal som passar dig bäst inte enbart handlar om pris, utan också om en sådan sak som vilken risk man är beredd att ta och vilka marginaler man har för variationer i priserna.
– Ju mer riskbenägen man är, desto längre ner på stegen kan man gå. Just nu är det mycket vatten i magasinen, men om det inte kommer någon nederbörd på tre månader, vad händer med elpriset då?
Han uttrycker förståelse för att beslutet vilken typ av elhandelsavtal man ska ha är svårt, och påpekar att vilket som passar bäst är individuellt utifrån hur just dina förutsättningar och behov ser ut.
– Vi tar gärna en diskussion med kunden och förklarar hur det funkar för att hjälpa kunden att fatta sitt beslut. Det är en komplex marknad och det är nästan omöjligt att kunna allt som konsument men vi hjälper gärna till och har man frågor är det bara att kontakta oss, det är därför vi finns.
Text: Nicklas Remmegård