Jonas Andersson är etableringsansvarig för Karlskoga Stadsmission, här utanför lokalen där man till sommaren öppnar sin sociala matbutik

Stadsmissionen har hittat lokal i Karlskoga: ”Vi känner att vi är efterlängtade”

Stadsmissionen fortsätter sitt arbete med att etablera sig i Karlskoga. I april får man nycklarna till lokalen där man så snart som möjligt kommer flytta in Råd och stöd, och där man till sommaren slår upp portarna till Karlskogas första sociala matbutik.

– Vi upplever väldigt positiva tongångar från karlskogaborna, det är jätteroligt, säger Jonas Andersson som är etableringsansvarig för Stadsmissionen i Karlskoga.

Stadsmissionen har funnits i Karlskoga i lite drygt två år, sedan december 2022, på projektbasis där man samarbetat med kommunen och civilsamhället. Framförallt har man gjort insatser för de flyktingar som kommit från Ukraina, och då till stor del i samarbete med USIK. Nu permanentar och breddar man sin närvaro i Karlskoga och har hittat en för verksamheten lämplig lokal på Bregårdsgatan, ett halvt stenkast från busstationen.

– Läget är viktigt, säger Jonas Andersson, många i vår målgrupp saknar bil och då ska det ändå vara lätt att ta sig hit.

Stadsmissionen i Karlskoga kommer ha två olika verksamheter. Dels det man kallar Råd och stöd, som är ett kvalificerat socialt arbete där man ger rådgivning och olika former av stöd i samtalsform. Den verksamheten är redan igång och etablerad, och man har knutit kontakter och lärt känna sina målgrupper.

– Det är en verksamhet som ska erbjudas för alla som är i behov av det, säger Jonas Andersson.

I dagsläget har den verksamheten dock ingen egen lokal utan sitter i kommunens lokaler, men tanken är att så snart som möjligt kunna flytta in Råd och stöd i de nya lokalerna när man får nyckeln i april.

Den andra verksamheten man satsar på är en social matbutik. Det kommer fungera som vilken livsmedelsbutik som helst, med undantag för att det krävs medlemskap för att få handla. Medlemskap ges till de med begränsad ekonomi definierat utifrån en inkomstgräns.

– Det är vedertaget koncept som rullat i tio års tid, som vi har erfarenhet av, berättar Jonas.

Exakt när matbutiken öppnar kan han i dagsläget inte säga. Man har rekryterat en butikschef som tillträder i slutet av april och efter det krävs lite tid för att få allt på plats, men planen och förhoppningen är att kunna öppna någon gång under sommaren.

– Butiken har inget vinstintresse utan allt överskott återinvesteras i verksamheten, och vi kommer kunna erbjuda arbetspraktik för människor som står utanför arbetsmarknaden.

Utöver det sociala värdet kommer butiken även bidra till hållbarhet och minskat matsvinn då varorna på hyllorna består av livsmedel som annars kasserats av andra butiker på grund av kort datum eller att de av något skäl inte blivit sålda. Jonas understryker att man inte konkurrerar med varken livsmedelsbutiker eller andra aktörer som ägnar sig åt socialt arbete, utan att man ska komplettera.

– Och vi hoppas på samarbeten med butikerna i stan kring svårsålda livsmedel, säger han.

Överlag har tongångarna kring etableringen varit positiva och man har ett gott samarbete med andra aktörer i stan.

– Vi har fått ett fint mottagande i Karlskoga, från både kommunen, civilsamhället, kyrkan och näringslivet. Vi känner att vi är efterlängtade och att det finns goda förutsättningar för att vi ska kunna göra nytta.

Just nu ligger fokus på att få de två verksamheter man etablerar i Karlskoga att rulla, och Jonas understryker att man ser etableringen i Karlskoga som en långsiktig satsning.

– Vi kommer inte ta på oss för stor kostym direkt utan vi börjar med de här två bitarna och tar det därifrån, men vi vill gärna utveckla samarbeten och se vad man kan göra på sikt. Vi ser väldigt mycket fram emot att komma igång.

Text och foto: Nicklas Remmegård