Bilnyheter från världens alla hörn!

Corona stänger Genève
Bara dagar innan den nittionde upplagan av Genèves bilsalong ska rulla igång så väljer nu den schweiziska regeringen att dra i handbromsen. Man stänger helt enkelt portarna till mässan i ett desperat försök att stoppa spridningen. Alplandet har förbjudit alla evenemang med över tusen besökare och restriktionerna leder till att drygt 150 världspremiärer tvingas ställas in trots att såväl montrar som bilar är på plats.

En fransk vän till salu
Allt ska göras så enkelt som möjligt men inte enklare. De lånade orden kommer från utvecklingsavdelningen på Citroën under presentationen av nya Ami. Den nätta citybilen erbjuder plats för två och kombinerar strama linjer med smart paketering. Med fulladdat batteri fixar den 241 centimeter korta elkärran upp till sju mils körning och det bästa av allt är att det inte krävs något bilkörkort då topphastigheten är 45 km/h. Ami är franska för vän och vänskapen förväntas landa runt 60 000 kronor.

Ge Porsche fingret
Ny teknik ska ge Porschekunder större möjlighet att personifiera sina sportbilar. Tyskarna ger en fingervisning om vad som komma skall och alla 911-ägare kan nu göra sin sportbil riktigt unik. För 80 000 kronor går det exempelvis att få sitt äkta fingeravtryck på motorhuven och på sikt ska även andra motiv erbjudas. Porsche tror på idén och tekniken kan närmast jämföras med en stor bläckstråleskrivare. Ett skrivarhuvud sprutar på färgen och sedan läggs klarlack över mästerverket. Men ni vet hur det är – ger man någon lillfingret så tar dom snart hela handen…

Hyperbil från änglarnas stad
I södra Kalifornien har en ny hyperbil tagit form och vrålåket bjuder på fartresurser som saknar motstycke. Czinger 21C har siktet inställt på svenska Koenigsegg och bakom den välputsade karossen arbetar 1250 hästkrafter. Därmed passeras det berömda hundrastrecket på under två sekunder samtidigt som skönheten toppar 432 km/h. Czinger 21C är designad och byggd i Los Angeles och många av delarna är faktiskt skapade med hjälp av 3D-skrivare. Undrar du över priset? 16,5 miljoner kronor!

The Great Escape
Carlos Ghosn är mannen som fick gå raka vägen till fängelse utan att passera gå och historien kan närmast beskrivas som ett välregisserat karaktärsmord. Anklagelserna är många och Nissan hävdar att deras förra vd förskingrat pengar och har stämt honom på 900 miljoner. Ghosn kontrar nu med att anlita en av världens mest kända filmproducenter för att berätta hur han lyckades fly den japanska orättvisan – utsmugglad i ett cellofodral. Michael Ovitz ska hjälpa till att rikta strålkastarljuset mot Carlos vars flykt från Japan sägs ha kostat närmare 300 miljoner kronor.

Tower of Volvo
Vad gör Volvo Lastvagnars vd, Roger Alm, femton meter upp i luften? Företagets senaste reklamfilm är en riktig höjdare och i klippet får vi se inte mindre än fyra lastbilar staplade på höjden. Nu är det här faktiskt inte trickfilmat utan det 58 ton tunga lastbilstornet framförs på riktigt och bakom ratten sitter lastbilschaffisen Bodil Alexandersson som transporterar grus till vardags. För att göra det hela än mer spektakulärt så placerade man dessutom företagets vd på tornets topp.Text & foto: Jenny Nilsson / CNP AB