Ekonomitips september månad 2019

Hej igen.
Nu har skolorna startat och sommaren börjar gå mot sitt slut. Merparten av oss har kommit tillbaka från semestrarna och förhoppningsvis har ledigheten inneburit en möjlighet att ladda batterierna så att man står redo inför höstens alla utmaningar.

Det ekonomiska läget i världen fortsätter på den inslagna vägen och vi står inför liknande problematik som tidigare. Jag kan dock tyvärr känna att vissa orosmoln blivit ytterligare något större och mörkare.
Handelskrigen mellan framförallt USA och Kina har under sommaren fått ny fart. Efter fortsatta diskussioner och debatter i England närmar sig en så kallad ”hård Brexit”, dvs ett tydligt utträde ur EU utan avtal. Det betyder i klartext utan tillgång till något av vare sig EU:s tullunion, inre marknad eller möjlighet till fri rörelse. En hårdare Brexit bedöms mer omtumlande för marknaderna än en mjuk och som jag tidigare nämnt är i princip allt som skapar oro på marknaderna negativt för ekonomin och börserna. Ovanstående i kombination med ekonomisk inbromsning i viktiga länder som Tyskland m fl. medför att risken för en sämre utveckling av den globala ekonomin har ökat.
Man kan ibland fundera på hur mycket av den ekonomiska situationen som är mental och som vi förorsakat själva. Om alla hela tiden pratar om att det skall bli sämre och ekonomin skall bromsa in kanske biltillverkaren bygger färre bilar i tro om minskad efterfrågan. Mekanikern blir då arbetslös. Konsumenten kanske väntar med sitt bilinköp eftersom osäkerhet sprider sig och hot om t ex just arbetslöshet mm ökar. Vips har vi skapat en nedåtgående spiral av minskad tillverkning, konsumtion och behov av arbetskraft….

När nu hösten nalkas både vädermässigt och gällande konjunktur är det därför kanske extra viktigt att vi alla så långt som möjligt försöker se positivt på vår omvärld. Det finns mycket som är bra!
Lokalt tycks hjulen snurra för högtryck och många bolag mår riktigt bra. Sysselsättningen är därför god. Räntorna är och kommer troligen förbli låga under lång tid framöver. Hockeysäsongen drar igång. Träden skiftar färg och skogen fylls av svamp. För egen del gläds jag med mina taxar som tycker att årets bästa tid börjar nu. Jag har dessutom, på ett personligt plan, bestämt mig för att ge den ekonomiska spiralen en skjuts i rätt riktning genom att ge vika för min frus önskemål och investera i det spabad som hon så länge har pratat om. Förutom att det kanske ger oss både lite guldkant på vardagen finns det inget som skapar så mycket lycka för sig själv som att göra någon annan glad, i stort som i smått.

Önskar er alla en fin höst!

Per Forsman, Handelsbanken i Karlskoga